Foto: Scanpix

”Det är ett ultimatum, vi förhandlar inte”

Uppdaterad
Publicerad

Robert Gustafsson, ordförande för SAS-sektionen i Svensk Pilotförening är mycket förvånad över hur SAS-ledningen agerat i samband med den nya sparplanen.

– Piloterna fick ett mejl i morse med budskapet att det här är ert nya kollektivavtal. Men det är ju ett ultimatum, det kan vi inte acceptera, säger Robert Gustafsson till SVT Nyheter.

– På det här sättet går man förbi den svenska förhandlingsmodellen, jag har aldrig varit med om något liknande. Ska man genomföra förändringar måste man bjuda in till förhandlingar.

SAS

– Jag tycker också SAS kryper undan sitt ansvar genom att säga att det här är kravet från ägare och banker. Det innebär i så fall att vårt kollektivavtal ska dikteras av regering och riksdag.

Men hur ställer ni er till eventuella lönesänkningar för att få behålla jobben?

– Det är inte intressant att diskutera innehållet på grund av det ultimativa kravet.

– Från fackligt håll har vi varit med och diskuterat situationen för SAS, vi var förhandsinformerade. Vi är rent allmänt positiva till omstruktureringskravet, vi har tidigare efterlyst det. Vi har också gått med på tre olika besparingsprogram de senaste fyra åren, säger Robert Gustafsson.

En vecka på sig att komma överens

Enligt SAS:s vd Rickard Gustafson har man bara en vecka på sig för att komma överens. Senast på söndag den 18 november måste alla ha skrivit på, enligt honom.

SAS existens hänger alltså på att företaget och facken kan komma överens.

Svenska facket Unionen, som organiserar kabinpersonal, är mycket kritisk till SAS agerande.

-Jag är upprörd över att man gör på det här sättet. Vi upplever det här som ett diktat. Det skiljer sig mycket från hur vi brukar förhandla på den svenska arbetsmarknaden, säger hon i samband med en pressträff om industrifackens avtalskrav, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

Hon kallar det ”oacceptabelt” att företaget inte inlett förhandlingar med facket tidigare.

-Den har planen har ju funnits en längre tid, det är ansvarslöst att man inte har gått ut tidigare med förhandlingar.

-Nu ska vi träffa medlemmarna direkt, informera och höra vad de anser, säger Cecilia Fahlberg till SVT Nyheter.

-Ni har en vecka på er, går det?

-Det är ju en strategi från företaget att ge oss väldigt kort tid. På ett sätt frånhänder sig ledningen ansvaret och lämnar över det på facken.

Kabinpersonalen i Danmark i krismöte

I Danmark kallades kabinpersonalen till krismöte redan under måndagsmorgonen.

I Norge är både piloter och kabinanställda är villiga att bidra så att SAS ”kan framstå som ett konkurrensdugligt företag”. Det säger Jan Levi Skogvang, som företräder de norska piloterna i SAS.

Han får medhåll från den norska kabinpersonalens Anneli Nyberg.

-Vi får sätta oss ner med våra medlemmar för att titta på planen i sin helhet, Men det råder väl inga tvivel om att vi är i en situation där vi måste göra en del handgrepp för att säkra arbetsplatserna, säger Nyberg till NTB.

Ingen av dem tror att just deras medlemmar drabbas av större nedskärningar. De uppfattar sparplanen som en ”stabscentralisering”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet