”Vi hade bestämt kaffe och bullar”

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Right Livelihood-stiftelsen kritisterar den officiella förklaringen till varför stiftelsen portats från UD:s pressrum. –Det verkar märkligt att det nu plötsligt finns allmänna skäl som dök upp i går, säger han i Aktuellt.

När Ole von Uexküll gästade Aktuellts studio framhöll han i vilken ordning saker hände när organisationen bakom det alternativa nobelpriset, Right Livelihood, till slut fick beskedet att de inte fick hålla till i UD:s pressrum.

– Vi valde pristagare för tio dagar sedan och jag var uppe på UD och informerade om årets pristagare. Vi har haft ett jättebra samarbete i många år. Sedan fick vi besked i går om att vi inte kan ha tillkännagivandet där.

Snowden portades från UD

”Synd att man inte håller med”

Ole von Uexküll ser ingen annan förklaring än namnet Edward Snowden.

– Det beror på val av pristagare, antar jag. Det är fint att UD under många år hållit med våra värderingar när vi gett pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Det har ofta gällt mindre stater, och det är synd att man inte håller med när vi uppmärksammar en liknande insats i en väldigt mäktig stat, USA.

Snowden vill komma till prisutdelningen

Uexküll ifrågasätter också den officiella förklaringen om pressrummets nya skyddsklassning.

– Det verkar märkligt, vi hade redan kommit överens med dem om vad det skulle serveras för kaffe och bullar. Att det nu plötsligt finns allmänna skäl som dök upp i går låter lite märkligt.

Enligt planeringen ska priset i december delas ut i riksdagen.

– Lokalen är bokad. Jag är i kontakt med alla pristagare och vet att alla gärna vill komma, och vi söker kontakt med regeringen när vi har en ny regering för att diskutera förutsättningarna att låta Snowden komma. Han vill gärna komma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet