Foto: SVT

”Vi har en verklighet att förhålla oss till”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets nyvalda språkrör säger att man vill avskaffa de strängare asyllagarna så fort det är möjligt och att visionen om en gränslös värld är stark i partiet. Men nu måste de förhålla sig till hur verkligheten ser ut, säger Gustav Fridolin och Isabella Lövin i SVT:s Agenda.

Miljöpartiet avslutade i dag sin partikongress i Karlstad med två nyvalda språkrör och ett väljarstöd som balanserar vid riksdagsspärren.

Ett ämne som ledde till het diskussion på helgens kongress är den skärpta asyllagstiftningen som Miljöpartiet och Socialdemokraterna enats om. Enligt överenskommelsen ska lagarna om tillfälliga uppehållstillstånd för alla och begränsad familjeåterföring gälla i tre år. 

MP-krisen

”Inte den politik vi vill ha”

Men både Gustav Fridolin och Isabella Lövin säger i SVT:s Agenda att det är för lång tid och att de hoppas kunna avskaffa lagarna tidigare.  

– Vi och Socialdemokraterna är överens om att det här inte är den flyktingpolitik vi skulle vilja ha. Det är resultatet av att i höstas, när vi var i en allvarligt situation, så svek resten av EU. Sverige stod nästan ensamt kvar, säger Gustav Fridolin.  

Språkrören vill inte säga om det kommer att bli en fråga i valrörelsen 2018 utan säger att varje lag prövas kontinuerligt.  

– Vi ska förhålla oss till hur verkligheten ser ut. Vi har 180.000 människor just nu i asylsystemet. Vi måste också se till att deras sak blir prövad på ett rättssäkert sätt. Miljöpartiet har hela tiden drivit på för så humana bestämmelser som möjligt, säger Isabella Lövin.  

Men finns det något kvar av det humana i Miljöpartiet?

– Ja det gör det verkligen och det bevisade kongressen, vilket engagemang det finns hos våra medlemmar. Vi önskar oss alla en värld  utan gränser där människor slapp tvingas fly och inte utsattes för förföljelse och extrem fattigdom. Det är Miljöpartiets vision i varje politiskt beslut, säger Isabella Lövin. 

Jakt på papperslösa

Visionerna till trots står partiet i dag bakom en politik där mycket resurser läggs på att utvisa tiotusentals asylsökande som fått avslag men som inte lämnar landet på frivillig väg. Landstingspolitikern Marie-Helena Fjällås kallar i en intervju med Agenda den förda politiken för ”en mänsklig katastrof”.  

Gustav Fridolin säger att det har varit svåra beslut men att de måste förhålla sig hur världen ser ut. Han säger att han inte gillar bilden medierna sprider av regeringssamarbetet om att allt handlar om att få ner den andra på knä.

– I de här diskussionerna är det så lätt att försöka hitta en vinnare och en förlorare. Vi gick inte in i regeringen för att brottas utan för att kunna göra Sverige bättre. 

Säger du inte så för att det varit mycket motgångar? 

– Nej, jag säger det för att vi har ett gemensamt projekt om att göra det här landet bättre.

Se intervjun med språkrören i de två klippen högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet