default_caption

”Vi missade krav på fungerande internet i 3G”

Uppdaterad
Publicerad

Post- och telestyrelsen kommenterar nu problemet med de överfulla 3G-näten. Och operatören Telia hävdar att bland annat en Iphone med 4G är på väg.

Som Rapport kunnat berätta är de svenska 3G-näten nu så belastade att internet via mobilnätet allt oftare går riktigt segt. Under det senaste året har succén för smarta mobiler gjort näten proppfulla av mobila internetanvändare.

Det är statliga Post- och telestyrelsen som har bestämt vilka regler mobiloperatörerna har att hålla sig till. När 3G-licenserna delades ut så var det PTS som bestämde vad som skulle krävas av operatörerna.

–Vi har ju sett under det senaste året att det varit en våldsam ökning av datatrafiken, med 90 procent på bara ett år, säger Ulf Johansson, avdelningschef på den avdelning på statliga Post- och telestyrelsen, som hanterar tillstånden till mobiloperatörerna.

”Krav att det ska gå att ringa”

Men borde då inte staten ha sett till att kräva av mobiloperatörerna att mobilt internet ska fungera på de platser där operatörerna lovat att ha fungerande 3G-täckning?

–Nu blir jag lite ställd när du ställer den frågan. De krav som finns är att de ska kunna gå att ringa i näten, och de kraven uppfyller operatörerna, säger Ulf Johansson.

Ulf Johansson medger att när PTS utformade kraven på 3G-näten så missade man att ta med att mobilt internet.

–Nu satsar vi på att 4G-näten ska ge svenskarna fungerande mobilt internet, och där har vi sådana kvalitetskrav på att internet ska fungera, säger Ulf Johansson.

Snart kommer fler 4G-mobiler

Och att 4G är framtiden som ska lösa dagens problem med mobilt internet, det tror även chefen för Telia. Men samtidigt som det pratas om 4G som lösningen så finns ännu nästan inga mobiler som stödjer den här nya tekniken. Men enligt chefen för Telia så ska flera nya 4G-mobiler vara på väg inom kort.

–Och jag skulle inte vara ett dugg förvånad om Apple till exempel snart kommer med sin nya telefon och att den har stöd för LTE, alltså 4G, säger Teliachefen Lars Nyberg till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.