Partiledaren Anna Kinberg Batra annonserade i dag att Moderaterna ska bli det ledande skolpartiet, säger och drar i gång ”Skolinitiativet”. Foto: TT

”Vi ska bli det ledande skolpartiet”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna ska bli det ledande skolpartiet, säger partiledaren Anna Kinberg Batra och drar hon i gång ”Skolinitiativet”. Det välkomnas av Lärarförbundet som tycker att det viktigaste för partiet är att ta tag i lärarbristen.

– M måste börja med att lyssna på lärarna och göra yrket attraktivt, säger ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Det var under lördagen som Anna Kinberg Batra lanserade att Moderaterna ska satsa på skolfrågor och att man nu startar ”Skolinitiativet”. Vad det kommer att gå ut på mer specifikt preciserades inte, men nämnde att partiet ska anlita experter för att hitta bra idéer för att utveckla skolpolitiken.

– Jag kommer att leda det själv. Jag kommer att samla den kunskap och erfarenhet som finns här inne och den experthjälp och forskning som finns där ute. Vi ska ta fram de viktigaste och bästa förslagen för att svenska skolan fullt ut ska bli den plats där vi rustar våra barn för framtiden. Vi ska bli det ledande skolpartiet, sa Kinberg Batra till runt 200 stämmoombud i Karlstad.

M-stämma 2015

Lärarbristen viktigaste utmaningen

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tycker att det är bra att Moderaterna kliver fram i utbildningsfrågan.

– Det är den viktigaste frågan enligt väljarna och vi välkomnar att Moderaterna som det första allianspartiet tar ett kliv framåt i utbildningspolitiken, säger hon till SVT Nyheter.

Vad behöver Moderaterna göra för att bli ledande i skolfrågorna enligt er?

– Lyssna till professionen. Som jag förstår det vill Kinberg Batra utveckla skolpolitiken i samverkan med lärare och skolledare, vilket är rätt väg att gå. Den största utmaningen är lärarbristen, att ha bra lärare är en grundförutsättning för att klara av de negativa skolresultaten, säger Jaara Åstrand.

”Livspusslet inte skolans uppdrag”

För att komma till rätta med lärarbristen krävs högre löner och rätt förutsättningar för lärarna att kunna utföra sitt arbete. Läraryrket måste bli attraktivt igen, menar Johanna Jaara Åstrand.

– Man måste stärka utbildningsinsatserna och göra det enklare för lärare att kunna komplettera behörighet och utvecklas i sin karriär. Läraryrket måste göras konkurrenskraftigt så fler vill göra ett karriärsbyte, för det kommer behövas att fler väljer läraryrket.

Moderaterna har tidigare lagt förslag om bland annat utökad timplan, tre terminer, kortare sommarlov och senare skolstart på morgnarna. Men helt imponerar inte dessa på Lärarförbundet.

– Många av dessa förslag har utarbetats i en arbetsgrupp hos Moderaterna för att kunna förenkla livspusslet hos familjer. Men det är inte skolans första uppdrag att ta hand om livspusslet utan vi ska säkra bra förutsättningar för eleverna att få bra resultat, säger Johanna Jaara Åstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-stämma 2015

Mer i ämnet