• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Vi slipper kylan på midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Visst önskar vi sol och ljumna småtimmar under årets ljusaste dygn? Ofta bjuds tyvärr motsatsen.

Med åtta dagar kvar till midsommar är prognosen fortfarande osäker. Men vi ser i alla fall ut att slippa tidigare års midsommarkyla.

Vissa minns kanske de senaste årens omilda midsommarväder. I stockholmsregionen serverade fjolåret 12 grader och regn. I Jämtland året innan byggde folk snögubbar på midsommarafton.

– De två senaste åren har varit katastrofala. Men i år kan vi i alla fall skippa kylan, det blir betydligt varmare än vad det varit under de två senaste åren, säger SVT:s meteorolog Joel Mellin.

Varmluft på väg

Varmare luft är på väg in över landet. I södra Sverige kan det bli temperaturer uppemot 16-22 grader, i norra landet omkring tre grader kallare – allt beror på hur det blir med regnet.

– Det lutar tyvärr åt att väderleken blir ostadig med risk för regn, säger han men tillägger att värmen stannar kvar oavsett regn eller solsken, med förbehåll för att temperaturen faller något vid regn.

– Det kommer oavsett gå att sitta ute. Det kommer inte att bli så värst blåsigt.

Räkna med regn

Men man bör alltså ha partytälten på plats över sillbordet?

– Ja, absolut. De skyddar ju dessutom mot sol.

Om det blir regn kommer värmen också att upplevas fuktigare.

– Det blir en annan typ av värme än den torra vi upplevde i början av juni.

Midsommardagen

Vädret set ut att hålla i sig även under midsommardagen, dock är det än mer osäkert hur mycket sol det blir. Att det ännu är mer än en vecka kvar till midsommarafton gör förutsägelserna osäkra.

– Man kan gärna redan nu gardera sig mot regn, och sedan justera när prognoserna blir säkrare i takt med att dagen närmar sig.

Normalt sett regnar det hälften av alla dagar i juni, och temperaturen håller sig kring 20 grader. Detta år ligger vi alltså i mittfåran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.