Per-Arne Björk kramar om Razieh Moradi Darabi som just fått veta att hon och hennes familj fått permanent uppehållstillstånd. Foto: SVT

”Vi vill att de ska vilja vara kvar här”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan fylldes tågstationerna i svenska storstäder av flyktingar. Många svenskar engagerade sig i att

hjälpa de nyanlända. Men vad hände med engagemanget när svensk flyktingpolitik stramades åt? Agenda har besökt byn Siljansnäs där invånarna gör allt för att de nyanlända ska trivas och stanna kvar.

I det nedlagda skinnskrädderiet har en klädbutik vuxit fram. Här får de asylsökande kläder som byborna skänkt. Det började för ett år sedan när det kom flera hundra flyktingar på en gång.

– Det var människor som kom i foppatofflor och shorts och jag tror nästan alla i byn kände att här måste vi hjälpa till. Vi mobiliserade så mycket goda krafter, säger Hélène Tungel medan hon sorterar kläder som byborna lämnat in.

Agenda

Stugbyn finansieras delvis privat

Men det är inte bara kläder som människorna i Siljansnäs i Leksand hjälper till med. Stugbyn där det nu bor närmare hundra flyktingar bekostas till hälften av den lokala banken och privatpersoner. Ett sätt att få flyktingarna att stanna kvar när Migrationsverket tidigare i år kom med beskedet att de skulle flytta till en annan ort.

I en av stugorna firar familjen Darabi att den precis har fått permanent uppehållstillstånd.      

– Jag är så glad att jag fått lära känna den här familjen. Vi har känt dem i snart ett år. Den här satsningen som byborna och sockenföreningen har gjort så att flyktingarna fick bo kvar, det var en lättnad, säger Per-Arne Björk, som är med och deltar i firandet.

Lärare får praktikplatser

I en annan stuga möter vi en av flera lärare som redan har fått praktikplats på byskolan. Lärare är det ont om och kommunen vill så snabbt som möjligt få ut lärarutbildade asylsökande i skolorna.

– Jag grät av glädje. Det är väldigt bra för mig att få praktisera. Jag är lärare, jag vet hur man undervisar. Mitt problem är språket. När jag lärt mig språket kommer jag att kunna undervisa, säger Hamidah Yaqobi.

Hopp om bättre service

I Siljansnäs finns även en förhoppning om att de nya invånarna ska leda till bättre lokal service med tätare busstrafik och att byskolan inte ska läggas ner.

– Tandläkaren och banken har lagt ner för några år sedan. Nu kanske det finns utrymme för att få tillbaka en del service, säger Hélène Tungel och fortsätter:

– Det blir en annan sammanhållning i byn eftersom alla jobbar mot samma mål. Vi vill att de här människorna ska trivas här, att de ska må bra, att de ska vilja vara kvar här helt enkelt.

”Jag blir så upprörd”

Men det finns också de som inte tycker att kommunen borde satsa på de asylsökande.

– Jag blir så upprörd när jag ser hur de särbehandlar övriga leksingar och att man åsidosätter egna medborgare. Jag förstår inte hur man tänker, säger Magnus Brandt, gruppledare för Sverigedemokraterna i Leksand.

– När vi vet att de kommer att få stanna, och har fått sitt uppehållstillstånd, då ska vi satsa på dem. Men vi har inte tillräckligt med praktikplatser så att även den här målgruppen kan få, säger han.

Men kommunledningen menar att det är viktigt för människor att snabbt få in en fot i samhället redan under asylprocessen.

”Till gagn även för andra grupper”

– Jag tror att det under senaste året har skapats praktikplatser här i Leksand som aldrig har funnits tidigare. Det betyder att det finns en möjlighet att skapa flera genom att få fler företag och offentliga att ta emot. Då är ju den här satsningen till gagn även för andra grupper, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C).

Reportage i Agenda söndag 16 oktober kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet