Viktig lokaljournalistik på spel i hastig rekonstruktion

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stampen har en svår resa framför sig. Rekonstruktion är en slags skuldsanering för företag. I dag är den stora frågan om tingsrätterna tror på rekonstruktören Christian Andersch plan för de 16 Stampen-bolag som är rekonstruktion — och dess förmåga att överleva längre än till kräftfisketider. 

Johanna Cervenka

Ekonomikommentator

Planen är minst sagt ambitiös. Christian Andersch har som mål att nå en ackordsuppgörelse innan sommaren är över – det vill säga att komma överens med borgenärerna om hur mycket av skulderna som skrivs av och i vilken takt restan ska betalas kontant.

Samtidigt ska han se över sparmöjligheterna inom koncernen och så förutsättningen för att rekonstruktionen ska lyckas: få in nya pengar från nya investerare och en ny bank. Det är en diger att-göra-lista för redan i september ska rekonstruktionen vara avslutad.

Gigantisk summa

Men det kan bli svårt. Det är en av Sveriges största rekonstruktioner som ska ske på bara ett par månader. På spel står 3000 jobb och viktig lokaljournalistik. Samtidigt är Stampen skyldig Skatteverket 493 miljoner i moms och kraven från bankerna är ungefär lika stora. Totalt landar skulderna på 1,2 miljarder kronor. En gigantisk summa med tanke på att koncernen omsatte 3,3 miljarder i fjol.

Det otvetydiga budskapet från både rekonstruktör och Stampen är att bankerna är på vår sida, Stampen-koncernen ska fortsätta vara en helhet och nya pengar är på väg in. Det har tyvärr samma lugnande effekt som att din tvååring säger ”oroa dig inte mamma” samtidigt som att han klättrar på fönsterblecket till ett öppet fönster. Fem våningar upp.

Kan finnas fördelar med konkurs

Nya investerare innebär att ägarfamiljen Hjörne måste släppa taget om stora delar av sitt imperium. Men delarna i Stampen-koncernen, tidningar, tryckerier och distributionsbolag är tätt sammanflätade och det skulle kunna tala för en konkurs.

Det kan nämligen finnas fördelar för nya investerare att köpa bolagen av ett konkursbo – då slipper de dyra och långa avtal som kan finnas mellan de olika bolagen i koncernen. Delar som är lönsamma kan säljas och andra gå i konkurs. Bankerna skulle också kunna göra analysen att de får tillbaka mer av de pengar de lånat ut genom en konkurs.

Även om allt går ”enligt plan” i dag finns det ekonomiska utmaningar efter rekonstruktionen som kan bli svåra att lösa. Under tiden som rekonstruktionen pågår betalas lönegaranti ut till de anställda.

Skulden till staten genom lönegarantin uppgår efter det uppskattningsvis till ett par hundra miljoner kronor. Men de pengarna måste betalas tillbaka omedelbart efter att rekonstruktionen upphör och i sin helhet. Och då kan Stampen-bolagen vara tillbaka på ruta noll. Med mycket skulder och alldeles för lite intäkter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.