Sture Bergwall och justitierådet Göran Lambertz Foto: Scanpix

Lambertz: Quick blir friad i alla målen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den massiva uppståndelsen i Quick-affären försvarar sig Lambertz och säger att kritiken är obefogad.

När Göran Lambertz mejlkorrespondens publicerades har kritiken fått ny fart. Bland annat framförs idag krav på hans avgång.

-Vilken soppa den här härvan blivit, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Fallet Thomas Quick

Som om debatten kring fallet Quick inte vore infekterad nog fick den idag nytt bränsle, när Expressen publicerade ett antal mejl till och från Göran Lambertz tjänstemejl på Högsta domstolen.

Mejlen visar hur han hämtat mycket stöd och argument från de som ursprungligen skötte Quick-utredningen, som alla har ett intresse av att den framstår som korrekt genomförd.

Silbersky: Han borde avgå

Leif Silbersky som är delägare i samma advokatbyrå som Thomas Olsson, Sture Bergwalls nuvarande advokat, har tidigare sagt att Lambertz ger uttryck för ”intellektuell härdsmälta”.

–Jag vidhåller det jag sa i debatten med honom, att det var en intellektuell härdsmälta. Jag påstår detta med ännu större eftertryck nu, säger han till Expressen.

Advokaten tycker att Göran Lambertz nu bör ta konsekvensen av sitt agerande.

-Med den här mejlkorrespondensen tycker jag att han har visat en omdömeslöshet som gör att man bör ifrågasätta hans lämplighet som domare. Jag tycker att han ska avgå, fortsätter Silbersky.

Även Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg är kritisk till hur Lambertz agerar i Quickhärvan. Ramberg tycker att det är ”fullständigt självklart” att man inte kan vara både justitieråd och ”privatspanare” samtidigt.

–Jag tycker att det är olämpligt, jag tycker det är sorgligt och det skadar HD och rättsväsendet, säger Anne Ramberg.

”Han måste ju också få ha en åsikt”

Men det är att ta det för långt, menar professorn i civilrätt Mårten Schultz:

–Hela diskussionen har blivit alltför polariserad. Att Lambertz skulle behöva avgå finns inte på kartan. Han måste ju också få ha en åsikt, säger han.

Schultz tycker att debatten hamnat på en för låg nivå när kraven på avgång börjar hagla och menar att det är viktigt att domare ska kunna uttrycka åsikter som går mot strömmen.

–Å ena sidan har jag en respekt för att Lambertz står upp för en åsikt som är inopportun. Jag kan inte tro annat än att han är genuint övertygad. Å andra sidan ser det ju inte helt fräscht ut när Lambertz pratar om att ”våra argument har blivit pulvriserade”. Det ger ju intryck av att man har en förutfattad mening som man vill bevisa. Det låter lite som att ”om inte de här funkar, så får vi hitta på några andra argument”, säger Schultz.

Lambertz försvarar sig

I en intervju med TT säger Göran Lambertz att han tycker att kritiken är obefogad.

–Dels så kan jag säga det som justitieråd, dels så låg det ett värde i kritiken jag riktat mot mediernas slutsatser,.

TT: Hur tycker du att det har gått då?

–Bättre och bättre. Det är fler och fler som förstår hur det ligger till. Men lite bekymrad blir man ju över de reaktioner som är och särskilt hur medierna agerar.

Den 20 augusti publicerades en debattartikel av Lambertz i Dagens Nyheter, där han argumenterade för att det fanns övertygande bevis om Quicks skuld. Innan den tycker Lambertz att medier dragit felaktiga slutsatser i Quickärendet, genom att beskriva den som en rättsskandal.

–Därefter är det obenägenheten att försöka öppna för att man kunnat ha fel, man har hoppat på mig på alla möjliga sätt, och inte diskuterat sakfrågan.

TT: Hur tror du att det kommer att gå för Quick (som numera heter Sture Bergwall)?

-Jag tror att han kommer att få resning och bli frikänd i alla målen, säger Lambertz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet