Prispressade medicinska utredningar av sjukskrivna personers arbetsförmåga gör att landstingen får statliga bidragspengar över. Foto: TT

Vinster på utredningar kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Flera landsting gör stora vinster på medicinska utredningar de beställt. Men regeringen är beredd att ändra på spelreglerna.

De flesta landsting köper de utredningar som görs för att bedöma patienters arbetsförmåga. Med upphandlingar pressas priserna, medan statens ersättning till landstingen är fast. Mellanskillnaden stannar i landstingen, eftersom staten inte kräver tillbaka någonting.

Det handlar om miljontals kronor i överskott. Bara i Region Skåne, som pressat priserna mest, rör det sig om cirka 14 miljoner kronor på ett drygt år, skriver Svenska Dagbladet.

Men regeringen är beredd att agera, genom att sänka den statliga ersättningen för utredningarna.

– Det är inte rimligt att gå med vinst på utredningarna. Gemensamma resurser ska gåt till det som de är avsatta för, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till SvD.

Statens ersättning är i dag 38 000 kronor per utredning. Region Skåne köper dem för mellan 20.450 och 22.700 kronor styck. Jämtland betalar 21.000 kronor, Blekinge 22 700 kronor och Kalmar 25 000 kronor.

Jönköping, Stockholm och Västerbotten hör till dem som utreder i egen regi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.