Snart är säsongen för vinterkräksjuka igång, varnar Folkhälsomyndigheten. Foto: TT

Vinterkräksjukan är i startgroparna

Uppdaterad
Publicerad

Vinterkräksjukan är i startgroparna. Folkhälsomyndigheten ser att antalet fall har ökat och bedömer att säsongen kommer att köra i gång på allvar nu i november. ”Det är lite utbrott runt om i landet”, säger molekylärbiolog Elsie Ydring.

Normalt sett kör säsongen för vinterkräksjuka i gång i november och har sin topp under januari–februari, innan utbrottet klingar av i april–maj. Förra året startade säsongen vecka 48, vilket var ovanligt sent. När den börjar i år kan Folkhälsomyndigheten ännu inte säga.

Däremot är det klart att säsongen redan är i startgroparna.

Ökar successivt

För att bedöma hur långt utbrottet har kommit tar myndigheten hjälp av antalet sökningar på ordet ”vinterkräksjuka” på 1177 Vårdguidens hemsida. Statistiken visar att sökningarna har ökat lite grann, men än så länge inte passerat tröskelvärdet för när man kan säga att säsongen har börjat.

Inte heller antalet inrapporterade fall från landets mikrobiologiska laboratorier ger någon anledning till att slå larm. Vecka 41 noterades 33 fall.

– Det är lite utbrott runt om i landet, men det är det året om. Antalet rapporterade fall är normalt för året och kommer att öka successivt vecka för vecka, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten.

Två varianter

Det är främst två virusvarianter som orsakar vinterkräksjuka, norovirus och sapovirus. Båda ingår i familjen calicivirus. Folkhälsomyndigheten kan inte på förhand se vilka varianter som kommer att vara aktiva under säsongen.

Den som har otur kan drabbas av vinterkräksjuka flera gånger per säsong. Men vissa är immuna mot en av varianterna.

– Om man har haft vinterkräksjuka kan man vara immun i ett par månader, därför kan man insjukna flera gånger under en säsong. Men 20 procent av befolkningen bär på en genvariant som gör att de inte kan bli infekterade av norovirus, som är den vanligaste varianten.

Stanna hemma

Folkhälsomyndigheten har inga generella riktlinjer för hur länge man bör stanna hemma om man har drabbats av vinterkräksjuka.

– Det beror på vad man jobbar med, om man är vuxen eller barn. Det finns lokala regler för om du jobbar till exempel i ett kök eller på ett sjukhus. Men man ska vara symptomfri och kunna äta och dricka ordentligt innan man går tillbaka till jobbet.

Så undviker du att bli smittad

Vinterkräksjuka smittar både genom direkt och indirekt kontakt med smittade personer. Även dricksvatten, råa skaldjur och grönsaker som förorenats med avloppsvatten kan sprida viruset.

Viruset är mycket smittsamt med en kort inkubationstid, vanligtvis kommer symptomen inom två dygn. Symptomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber.

Bästa sättet att skydda sig är god handhygien. Handsprit biter inte på viruset, utan det bästa är att tvätta händerna med tvål och vatten. Torka sedan av händerna med pappershanddukar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.