Snöfallet väntas under måndagen främst hålla i sig över Kalmar och Öland. Arkivbild. Foto: TT

Vintrigt väder håller i sig i Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en fortsatt snöig och blåsig inledning på veckan i södra Sverige, och SMHI har utfärdat klass 1-varningar på flera håll i Götaland. Flera trafikolyckor inträffade i helgen till följd av det besvärliga väglaget.

Den som hade hoppats att det var slut på vinterväder kommer att bli fortsatt besviken. Under måndagen fortsätter snön falla över Götaland i samband med det oväder som drog in över södra Sverige i helgen.

Varningar hänger kvar

SMHI har under måndagsmorgonens tidiga timmar sänkt sin klass 2-varning för Kalmar län och Öland till klass 1. Varningen gäller snö och snöblandat regn och på sina håll friska vindar.

I övrigt håller också flera av helgens klass 1-varningar för närvarande i sig över övriga Småland, med undantag för västra Kronobergs län. Varningen gäller även Sjuhäradsbygden i södra Västra Götaland.

Ny snö till tisdag

De värsta väderförhållandena väntas sedan dra vidare framåt lunchtid.

Det är dock inte slut på snö bara för det. På tisdag kommer sedan ett nytt snöfall in österifrån, som framförallt väntas lägga sig över östra Götaland och Svealand.

Bil- och flygtrafik påverkade

Trafikolyckor inträffade på flera håll under söndagen till följd av det vintriga väglaget, och utanför Stenungsund blev nära hundra lastbilar stillastående i en backe på E6 på grund av det isiga körbanorna.

Även flygtrafiken har påverkats. Hårda vindar och ymnigt snöfall gjorde att inga plan alls kunde landa på Kalmar flygplats under söndagskvällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.