Jakop Dalunde, Karin Svensson Smith och Annika Eriksson från Miljöpartiet diskuterade språkrörens framtid i Agenda. Foto: SVT

Vitt skilda åsikter inom MP om språkrören

Uppdaterad
Publicerad

Att åsikterna inom Miljöpartiet om språkrörens framtid går isär märktes i Agenda, där tre miljöpartistiska politiker representerade tre olika uppfattningar.

Karin Svensson Smith är riksdagsledamot från Lund. Hon ville inte berätta vad distriktet kommit fram till, men hennes egen uppfattning är att Isabella Lövin bör ersätta Åsa Romson som kvinnligt språkrör.

– Jag tycker vi behöver byta talesperson för klimatfrågor. Isabella Lövin har ett sätt som gör att människor lyssnar på henne. Har vi inte företrädare som folk har respekt för och lyssnar på, då fungerar det inte. Men däremot tror jag att Gustav Fridolin har en chans att återupprätta sitt skadade förtroende, tillsammans med Isabella Lövin, sade Karin Svensson Smith.

Agenda

Vill byta ut båda språkrören

Annika Eriksson är distriktsordförande för Miljöpartiet i Norrbotten, som redan tidigare meddelat att där vill man byta ut båda språkrören och ersätta dem med Isabella Lövin och Per Bolund.

– Det är delat ledarskap och delat ansvar, och då behöver man byta båda. Bolund och Lövin sitter i regeringen och har stort förtroende internt och externt. Språkrörens roll innebär framför allt att vinna förtroende externt. De som vi har nu har grävt en grop som är svår att ta sig upp ur. Det är inte bara de senaste veckorna som fel har begåtts, det finns en kritik ända sedan valrörelsen, vilka frågor vi prioriterar, hur vi kommunicerar överenskommelser och kompromisser i regeringssammanhang, vilken politik vi lyfter fram, sade Annika Eriksson i Agenda.

Men hon framförde också kritik från distriktet om senaste tidens krishantering.

– Vi tycker att man inte har klarat av att vara tydlig. Man har haft dubbla budskap om bland annat vilka värderingar som gälla för den som är miljöpartist. Och att kommunicera ut det ordentligt, både till oss internt men också till våra väljare.

Vill att båda ska sitta kvar

Jakop Dalunde, riksdagsledamot från Stockholm, tycker däremot att båda språkrören ska sitta kvar.

– Jag har i grunden förtroende för båda och för mig är det logiskt att behålla båda. Jag kan vara kritisk mot hur de hanterat de senaste två veckorna och fallerat i sin krishantering, men de har lärt sig av misstagen och står nu starkare rustade. Om jag lyssnar in diskussionen inom partiet, så handlar den snarare om djupare problem ända sedan regeringsskiftet. Det tycker jag är en viktigare diskussion. Man gör det lätt för sig om man tror att man löser problemen endast med att byta språkrör, sade Dalunde i Agenda.

– Det är inte det jag har sagt, utan att vi måste ha en omstart. Vi heter Miljöpartiet och det förpliktigar. En del av de tillkortakommanden som varit i regeringssamarbetet är faktiskt vårt eget fel, kommenterade Karin Svensson Smith.

Mer miljöpolitik alltså?

– Mer miljöpolitik, och framför allt miljöpolitik som berör människor i vardagen.

Jakop Dalunde sade också att Miljöpartiet är vana att vara inkluderande och öppna, men inte har samma erfarenhet av att gå igenom och nagelfara kandidater.

– Där har vi skäl att idka viss självkritik och vara mer noggranna i framtiden.

Se hela diskussionen genom att klicka på bilden ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet