Volvos förre vd Olof Persson. Foto: TT

Förre Volvo-vd:n blir regeringens industrikansler

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar nu sin industrikansler, som ska leda arbetet med att nyindustrialisera Sverige, som det utlovades i valrörelsen. Men i stället för en kansler blir det fyra. En av dem är Volvos förre vd Olof Persson.

Tolvtaggaren för regeringen är alltså Olof Persson, före detta vd för AB Volvo och chef vid Bombardier. Tanken är att han och tre till ska agera rådgivare till näringsministern.

De är svaret på partiledare Stefan Löfvens omtalade industrikansler som han utlovade i valrörelsen förra sommaren och som ska leda arbetet med att nyindustrialiera Sverige.

Almedalen 2015

Men i stället för att kallas ”industrikanslar” vill näringsministern istället använda ordet ”advisory board”. De tre övriga är Lisa Lindström, vd för det digitala designföretaget Doberman, Pia Sandvik, ordförande för forskningsnätverket RISE och Karl Gustaf Ramstedt,  vd för produktuvecklingsföretaget Prevas som inte var med i Visby.

Fler länder konkurrerar

Sverige är en industrination med många framgångsrika exportföretag som utgör ryggraden i den svenska ekonomin och är en förutsättning för vår välfärd.

Men vi kan inte ta vår position som en ledande industrination för givet. Allt fler länder kan konkurrera högt upp i de globala värdekedjorna med avancerad produktion, forskning och innovation.

Nyindustrialisering

Näringsdepartementet arbetar med en strategi för att nyindustrialisera Sverige med målet att Sverige ska erbjuda en av världens mest attraktiva miljöer för att avancerad industriell verksamhet, såväl produktion av varor och tjänster som utveckling och forskning.

Arbetet sker i nära dialog med de fackliga organisationerna, forskare och företag. För att understödja regeringen i arbetet med Sveriges nyindustrialisering och för att bistå i Sveriges investeringsfrämjande tillsätter regeringen nu en advisory board med fyra personer från olika delar av svensk industri.

Fakta: Ministerns industrikanslar

Näringsministerns advisory board består av följande personer:

  • Olof Persson, f.d. Volvo AB, Volvo CE, Bombardier
  • Lisa Lindström, vd Doberman,
  • Pia Sandvik, ordförande i RISE, f.d. rektor Luleå tekniska universitet, prorektor Mitthögskolan, Ericsson
  • Karl Gustaf Ramstedt, vd Prevas, tidigare SSAB och ABB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet