Hans Wallmark (M). Foto: TT

Wallmark: En rörig process som kan drabba Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Processen med Saudiavtalet har varit rörig, och riskerar att drabba Sverige som handelsnation. Det säger Moderaternas Hans Wallmark till SVT.

– Olika regeringspartiers företrädare har gett olika besked. Det  har skapat en rörighet som riskerar att gå ut över en väldigt exportberoende nation, säger Hans Wallmark (M) om beskedet att Sverige beslutat att inte förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Hans Wallmark tycker att det är viktigt att man från svenskt håll betonat mänskliga rättigheter som ett fundament och en viktig fråga för Sverige, men han menar att den utdragna och ”röriga” processen som lett fram till dagens beslut kan få negativa konsekvenser för Sverige.

Saudiavtalet

– Vi är ett väldigt exportberoende land. Man måste verkligen fundera nu på vad det får för konsekvenser.

Vilka konsekvenser tror du att det kan få?

– Jag vet inte, men jag befarar att det kan bli problematiskt.

Om Sveriges vapenexport till Saudiarabien kan komma att påverkas är oklart, men enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) är den del av avtalet som nu avslutas inte kopplat till export.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet