Margot Wallström. Foto: TT

Wallström i Marocko: Kommer ta upp frågan om gatubarn

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallström träffade i dag Marockos utrikesminister. De marockanska gatubarnen stod på agendan, där Wallström känner att landet inte gjort tillräckligt.

– Det vore bra om den arbetsgrupp som skapats kan komma igång, säger den svenska utrikesministern till SVT Nyheter.

Sveriges förhållande till Marocko har det senaste året tidvis varit ansträngt. Bland annat har frågan om de marockanska gatubarn som vistas i Sverige skapat slitningar. Sverige har krävt att Marocko tar ansvar för gatubarnen, och sedan årsskiftet pågår en dialog om hur barnen och ungdomarna ska kunna återföras till Marocko. Men trots detta har situationen för ungdomarna inte förändrats.

”Vi behöver samarbeta”

När utrikesminister Margot Wallström i dag träffade sin marockanska kollega Salaheddine Mezouar hade agendan brett fokus, gatubarnens situation var en av frågorna. Det är en naturlig uppföljning av Ygemans dåvarande statssekreterare Ann Lindes besök i våras, enligt Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin.

– Vi kommer att beskriva hur det ser ut och problemen och utmaningarna som vi har, och att vi behöver samarbeta kring det – det är vad vi vill, sade Wallström inför mötet till TT.

Vänligt och konstruktivt

När SVT Nyheter når Wallström efter mötet säger hon att hon har rest frågan om gatubarnen med Mezouar och fått ett bra bemötande.

– Jag sa att det fortfarande är ett problem eftersom jag upplever att den arbetsgrupp som skapats inte riktigt kommit igång, det vore bra om den kunde göra det. Det är något som skulle kunna påverka bilden av Marocko i Sverige och det här är ett problem som vi ska försöka lösa tillsammans.

Anledningen till att arbetsgruppen inte kommit till skott är att den puttats ned från agendan, enligt Wallström.

– Datumen passade inte riktigt och sedan föll det nog lite ur prioriteringarna. Men för oss är ju det här något vi vill ha upp på dagordningen som vi vill jobba vidare med. Jag upplevde att det togs emot väldigt vänligt och konstruktivt.

Flera omstridda frågor

Frågan om ett svenskt erkännande av Västsahara har också skapat spänningar i relationen till Marocko.

I vintras meddelade regeringen att man inte kommer erkänna Västsahara, detta trots att Socialdemokraterna under förra mandatperioden drev frågan hårt. Beslutet hade föregåtts av hård kritik från Marocko, bland annat beslutade myndigheter under hösten först att stoppa Ikeas första varuhus i landet, ett beslut som senare ändrades – officiellt för att alla tillstånd då var på plats.

Anförande om kvinnors säkerhet

Enligt pressekreterare Pezhman Fivrin kommer frågan om Västsahara ”säkert att tas upp och diskuteras” under Wallströms besök.

Utrikesministerns besök varar endast en dag och på agendan står även en rad andra frågor, Wallström ska bland annat hålla ett öppningsanförande vid en konferens om kvinnor, fred och säkerhet.

Ensamkommande från Nordafrika

Runt 800 ensamkommande unga från Marocko och andra länder i Nordafrika bedöms befinna sig i främst Stockholm och Göteborg.

De allra flesta saknar asylskäl i Sverige.

De flesta har levt ett kringflackande gatuliv redan hemma i Marocko och under den tid de vistats i Europa.

Nästan alla som myndigheterna kommer i kontakt med har ett drogberoende.

De flesta avviker från de hvb-hem där de placerats av socialtjänsten.

De saknar id-handlingar och kan därför inte avvisas till Marocko.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.