Wallström: Vi gjorde inte fel

Uppdaterad
Publicerad

Turbulensen har varit stor kring relationerna med Saudiarabien sedan regeringen sade upp det militära samarbetsavtalet. I riksdagen i dag försvarade utrikesminister Margot Wallström (S) regeringens agerande. Till SVT säger hon att regeringen inte gjort något fel.

Utrikesministern sade i dagens interpellationsdebatt att regeringen, även sedan avtalet sagts upp, vill ha fortsatt utbyte med Saudiarabien på flera civila områden. Margot Wallström ville i sitt svar tilll Folkpartiets Allan Widman belysa relationerna till Saudiarabien i ett ”bredare perspektiv”.

– Saudiarabien är ett viktigt land i en region av stor betydelse för Sverige och Europa. Det saudiske kungen är väktare för islams två heligaste moskéer. Miljontals pilgrimer besöker landet varje år, många av dem svenskar, sade hon.

Saudiavtalet

Wallström underströk också att Saudiarabien har en central politisk roll i olika konflikter i området.

Kamp mot terrorism

– Man är på väg att bli en allt viktigare biståndsgivare och är betydelsefull i kampen mot terrorism. Saudiarabien är medlem i G20 och har en viktig roll i många internationella frågor, sade hon.

Därför är det, enligt utrikesministern, viktigt att ha en bra relation med Saudiarabien. Att landet är viktigt för svenska företag gör detta inte mindre viktigt, menade hon och påpekade att det handlar om ett land som investerar i Sverige.

– Vi vill slå vakt och utveckla denna relation. Vi vill ha en rak och respektfull dialog också i de frågor där vi har olika syn, inte minst vad gäller mänskliga rättigheter.

Margot Wallström sade också att avtal och samarbeten på andra områden inte påverkas av att det militära samarbetsavtalet inte förlängts.

”En del påståenden”

 Utrikesministern sade också att hon ville vara tydlig med anledning av ”en del påståenden”.

– Vi har den största respekt för islam som världsreligion och för dess bidrag till vår gemensamma civilisation, sade Wallström.

Folkpartiets Allan Widman konstaterade att utrikesministern i debatten hade en mer ”lågmäld ton” gentemot Saudiarabien än tidigare. Han varnade dock för att inte ge efter för mycket på grund av att det ”blåst snålt” de senaste dagarna.

– Jag vill varna regeringen för att det kan bli ännu värre om man, när beslutet väl är fattat, inte står still vid det och inte är konsekvent med sitt beslut, sade Widman.

Inte kritisk mot världsreligionen islam

Vid en presskonferens efter framträdandet i riksdagen medgav Margot Wallström att hon är orolig för att man under den senaste tiden kan ha fått intrycket att Sverige är kritiskt mot islam. Hon underströk att det inte alls är fråga om det.

– Jag har sett att det förekommer påståenden om att den kritik vi framfört om mänskliga rättigheter skulle vara en attack på islam, en kritik av världsreligionen islam. Det är grovt felaktigt. Det är viktigt att tillbakavisa ett sådant påstående för det får lätt fötter och sprids över världen, sade hon till SVT.

– Vi är en regering och jag är en utrikesminister som värnar det interkulturella samtalet och kontakter mellan religioner. Det har vi visat på många olika sätt.

Hon underströk att det inte handlar om kritik mot ”en hel religion”. Hon vill att bilden ”korrigeras”.

– Kritiken gäller mänskliga rättigheter, sade utrikesministern.

”Vi gjorde inte fel  ”

Margot Wallström fick också frågan om regeringen förutsåg de skarpa reaktionerna efter uppsägningen av det militära samarbetsavtalet.

– Man måste planera och hantera en situation som uppstår. Allt kan man inte förutse men vi agerar kraftfullt och strategiskt med alla våra diplomatiska verktyg. Det är det bästa vi kan göra för att också försvara Sveriges intressen, sade hon till SVT.

Utrikesministern sade att regeringen inte hade förutsett alla reaktioner.

– Inte alla reaktioner på det sätt som de tog sig uttryck. Det kan man inte alltid göra.

Regeringens hantering av frågan har fått hård kritik men det avfärdar Wallström.

– Vi gjorde inte fel, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet