Wallström svarar på kritiken. Foto: TT

Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission – nu svarar Wallström på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

”Vi kan som bekant inte redovisa offentligt hur Sverige röstar i en sluten omröstning”, skriver utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande, men försäkrar att Sverige inte har ingått några röstbyten i valet till FN:s kvinnokommission.

”Med anledning av att Saudiarabien har valts in i FN:s kvinnokomission (CSW) vill jag tydliggöra följande”, skriver Wallström på sin Facebook-sida, och fortsätter:

”Vi kan som bekant inte redovisa offentligt hur Sverige röstar i en sluten omröstning, men eftersom sekretess gäller under utrikesnämndens möten kommer jag att informera riksdagens partier om den här frågan vid nämndens nästa möte. Jag vill dock redan nu tydliggöra att Sverige inte har ingått några röstbyten i valet till FN:s kvinnokommission.”

Regeringen pressas att svara

Flera inom oppositionen, bland andra Liberalernas partiledare Jan Björklund, menar att det är ohållbart att regeringen undanhåller sig från att svara med hänvisning till sekretess.

När medlemstaterna inom ECOSOC, FN:s ekonomiska och sociala råd, valde in de 45 nya länderna i FN:s kvinnokommission gjordes detta i en sluten omröstning. Enligt Utrikesdepartementet, UD, råder utrikessekretess i slutna omröstningar – vilket förklarar regeringens hållning.

– När man är medlem i FN förväntas man att inte säga hur man röstat, säger UD:s presskommunikatör Anne Thorngren.

LÄS MER: Här är kritiken mot regeringen

”Hör till procedurreglerna”

Men UD och Wallströms hållning får medhåll av FN:s före detta rättschef, Hans Corell.

– Det är procedurregler inom ECOSOC, att man inte säger hur man röstat i hemliga omröstningar.

Varför är det viktigt för ett land att hålla tyst?

– Många gånger handlar det om känsliga saker. Det är en ordningsfråga, det är bestämt att det ska vara så, säger Hans Corell.

Ger Björklund en känga

Kritiken har haglat in sedan Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommision. Flera oppositionspartier kräver att regeringen berättar hur dem, som ECOSOC-medlem, röstat i den slutna omröstningen som hölls i förra veckan.

– I en demokrati har väljarna i riksdagen rätt att få reda på Sveriges ståndpunkt i utrikespolitiska frågor av denna karaktär, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Wallström påpekar i sitt inlägg att Björklund var bland de ansvariga när Iran – ett land som liksom Saudiarabien kritiserats för brister i kvinnors rättigheter – valdes in i kvinnokommissionen:

”Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.