Säsongen för björpollen är runt knuten. Foto: tt

Risk för besvärlig pollensäsong i vår

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en besvärlig pollensäsong i vår. Den närmaste veckan väntas björken börja blomma, vilket ställer till det för många allergiker.

Det går att vaccinera sig mot pollenallergi, men få känner till behandlingen.

Rinnande röda ögon, snuvig näsa och väldigt trött? Du är inte ensam. Ungefär var femte svensk har problem med pollenallergi. Nu varnas det för att björkenpollen kan bli extra kraftig i år, inom den närmaste veckan väntas björken börja blomma.

För många som har problem med pollen räcker det med receptfria läkemedel för att lindra besvären. Men för de som har kraftiga besvär kan allergivaccination vara ett alternativ. Under drygt tre års tid får då patienten små injektioner av det ämne som man är allergisk mot. Astma- och Allergiförbundet menar att många fler skulle ha nytta av behandling än de som behandlas idag. De får medhåll av flera läkare som SVT Nyheter har varit i kontakt med.

Få vaccinerar sig

– Det är alldeles för få som vaccinerar sig. Av de som har svåra besvär är det bara en av tio som får behandlingen, säger Victoria Strand, verksamhetschef på Allergimottagningen vid St. Görans sjukhus.

Varför behandlas inte fler?

– Dels är det brist på specialister som kan ge behandlingen och dels beroende på att få känner till att behandlingen finns.

Är det en dyr behandling?

– Förhållandevis dyr, men inte i förhållande till vad det kostar med alla mediciner som man annars måste ta säsong efter säsong. Dessutom visar nya siffror från Astma- och Allergiförbundet att bostadsorten spelar stor roll för möjligheten att få tillgång till behandling mot pollenallergi. Flest vaccinationer görs i Halland och på Gotland, sämst är det i Norrbotten.

– Det är helt oacceptabelt, alla har rätt till samma vård och behandling, oavsett var man bor i landet, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Al och björk ger besvär

De vanligaste pollensorterna som ger allergiska besvär kommer från björk, al, hassel, gräs och gråbo. I andra länder i Europa ger malörtsambrosia, en örtartad växt som blommar sent på säsongen, många stora allergiska besvär. Växten blir nu allt vanligare även i Sverige.

– Just nu är det alm och sälg som blommar och snart kommer björken. Den kommer troligtvis börja blomma inom en vecka. Blir det regn och kallt väder tar det längre tid, men fortsätter det att vara fint väder så kan det gå snabbt, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på Naturhistoriska riksmuseet och en av personerna bakom sajten pollenrapporten.se.

– De flesta av Sveriges allergiker reagerar på björkpollen, men även på gräs och gråbo. När det gäller björkpollen ser vi ofta en tvåårscykel. Vartannat år brukar det vara låga halter, och vartannat år höga halter. Det ser ut att kunna bli ett år med mycket björkpollen i år, säger hon.

Hur påverkas pollen av klimatförändringar?

– Pollensäsongen blir längre. Vi hade till exempel de första hasselpollen redan vid jultid förra året. Och en mild höst kan även förlänga säsongen med gräs och gråbo som blommar om.

Vad har du för tips till den som har besvär av pollen?

– Först och främst ska man följa pollenprognosen. Sedan ska man försöka hålla sig inne så mycket som möjligt under pollensäsongen. Inte motionera ute mitt på dagen, inte hänga tvätt ute, inte ha öppet fönster på dagen utan vädra på natten. Och så kan man skölja ur håret på kvällen innan man går och lägger sig, det fungerar som en ”pollenfälla”,  säger Kerstin Alm Kübler.

Nykomling kan orsaka allergi

Hennes kollega Pia Östensson varnar dessutom för en nykomling som kan ställa till det för många pollenallergiker i höst.

– Malörtsambrosian är en ganska ny art för Sverige, som blommar i slutet av sommaren. De har stora problem i Europa med den här växten och den sprider sig ordentligt. Dess frön kommer in med fågelmat så man hittar växten ofta i folks trädgårdar. Malörtsambrosian kan bli upp till två meter höga och släpper mycket pollen. Så reagerar man på något i augusti, september eller till och med oktober så kan det vara malörtsambrosian som spökar. Det finns en stor risk att fler drabbas framöver. De som reagerar på gråbo reagerar ofta även på malörtsambrosian, säger Pia Östensson.

Fakta: Allergivaccination

Allergivaccination angriper orsaken till själva allergin och behandling sker ofta med sprutor under flera års tid. Vid behandling mot gräspollen kan vaccinationen även ges i tablettform.

Kroppen bygger upp immunologisk tolerans mot det ämne som man är känslig mot genom att man tillför lite i taget under kontrollerade former.

Idag får endast endel personer som har kraftiga besvär av pollen allergivaccination, men Astma- och Allergiförbundet menar att många fler än idag borde kunna få hjälp. De läkare som SVT Nyheter talat med håller med om att fler borde behandlas för sina besvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.