Katarina Wennstam, journalist och författare, som har skrivit mycket om övergrepp mot kvinnor Foto: Aktuellt, SVT

Wennstam: ”Pengar har vägt tyngre än kvinnornas berättelser”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och författaren Katarina Wennstam menar att TV4 tagit allt för lätt på berättelser om sexuella trakasserier. Intäkter och tittarsiffror har prioriterats, menar Wennstam.

TV4-profilen Martin Timell som anklagas för kränkningar och sexuella trakasserier mot sina medarbetare har tagits ur tjänst och samtliga program som Timell skulle ha synts i under hösten tas bort från tablån.

Detta efter att flera kvinnor gått ut på sociala medier under #MeToo och berättat om sexuella trakasserier av den folkkäre programledaren.

Kampanjen #MeToo

TV4 säger i dag att de har varit alltför passiva eller kanske till och med ”aktivt blundat”.

”Tjejernas berättelser har vägt väldigt lätt”

Katarina Wennstam, journalist och författare som har skrivit mycket om övergrepp mot kvinnor säger att det som nu kommer fram är oerhört allvarligt och att TV4:s tidigare icke-agerande handlar om att kvinnornas berättelse har ”vägt alltför lätt”.

– Jag tror inte att det handlar om att man inte har trott på kvinnorna. Utan deras berättelser har legat i den ena vågskålen och i den andra vågskålen har det legat ett av de mest framgångsrika programmen med höga tittarsiffror och stora annonsintäkter. Tyvärr är det så krasst att tjejernas berättelser har vägt väldigt lätt.

Ett muller som börjar sätta igång

Hon menar att det som vi sett de senaste dagarna efter #MeToo-kampanjen är ”fullkomligt unikt” och att män ofta har varit skyddade av en tystnadskultur.

– Förhoppningsvis är det vi ser nu lite av ett muller som börjar sätta igång ordentligt. Jag tror att det här kan få ordentliga effekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet