Moderaternas Jessica Polfjärd Foto: TT

Ygeman om Ekeroth: Svårt att sitta kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar inrikesminister Anders Ygeman på misshandelsåtalet mot Kent Ekeroth, SD.

– Det blir svårt för honom att sitta kvar i riksdagen om han döms, säger Ygeman till TT. Jessica Polfjärd, Moderaternas gruppledare, menar att Jimmie Åkesson måste agera mot Ekeroth.

– Det är ju inte bara en riksdagsledamot utan en rättspolitisk talesperson och därmed en justitieministerkandidat som nu blir föremål för domstolsprövning för misshandel. Och det är naturligtvis väldigt allvarligt. Jag kan inte påminna mig att det hänt någon gång tidigare i svensk historia, säger Ygeman till TT.

M: Dags för Åkesson att agera

Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd menar att det är dags för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att agera mot Kent Ekeroth.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

”Det är väldigt allvarligt att en riksdagsledamot står åtalad för misshandel. Det blir svårt för Ekeroth att sitta kvar om han blir fälld”, skriver hon i en kommentar på sms till SVT Nyheter.

”Det är dags att Jimmie Åkesson agerar, det är inte första gången Kent Ekeroth är inblandad i liknande situationer”, kommenterar Jessica Polfjärd.

Kent Ekeroth var tidigare rättspolitisk talesperson men lämnade den posten. Han var dock kvar som företrädare i justitieutskottet och var oftast den som tog debatterna i rättspolitiska frågor.

Ygeman: Tror inte han fråntas riksdagsplats

Den tidigare moderate riksdagsledamoten Jerry Martinger, som också hade varit rättspolitisk talesperson, dömdes 2001 för flera brott och fråntogs sin riksdagsplats av domstolen. Det tror Anders Ygeman inte händer här.

– Nej, det tror jag inte. Men vi får väl utgå ifrån att Ekeroth lämnar riksdagen under tiden som den här processen pågår.

TT: Kan han sitta kvar om han blir fälld?

-Jag tror att det blir mycket svårt, men å andra sidan har ju Sverigedemokraterna haft en stor fördragsamhet med ledamöters brottsliga gärningar tidigare, säger Anders Ygeman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet