Utrikesminister Margot Wallström (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) Foto: TT

Ygeman populäraste ministern

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har större förtroende för inrikesministern och utrikesministern än för statsministern. 32 procent har mycket eller ganska stort förtroende för Anders Ygeman, 31 procent detsamma för Margot Wallström medan siffran för Stefan Löfven når 24 procent.

Förtroendet för ministrarna framgår av en Novus-undersökning där 1.014 personer har intervjuats under perioden 21-26 januari om de tio mest kända ministrarna och regeringen som helhet.

Även om Margot Wallström fortfarande är den minister i regeringen som har näst högst förtroende är utrikesministern den som har tappat mest sedan decembermätningen. I december hade Wallström högst förtroende i regeringen men har sedan dess tappat sex procentenheter. Mätningen gjordes efter uppmärksamheten kring den lägenhet som Wallström fick av Kommunal.

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven ökar med tre procentenheter. I övrigt är förändringarna i förtroendemätningen små. Fast förankrad i botten på listan är Miljöpartiets språkrör Åsa Romson som sju procent av de tillfrågade har mycket eller ganska stort förtroende för.

Oförändrat för hela regeringen

Enkäten visar också att förtroendet för regeringen som helhet är oförändrat. 19 procent har ganska stort eller mycket stort förtroende för regeringen. Motsvarande andel när regeringen tillträdde i oktober 2014 var 31 procent.

Siffrorna följer partisympatierna. Bland de borgerliga sympatisörerna hyser bara tre procent ganska stort eller mycket stort förtroende för regeringen; bland de rödgröna är siffran 58 procent.

Novus förtroendemätning

Andelen av de tillfrågade som har mycket eller ganska stort förtroende för de tio mest kända ministrarna och regeringen som helhet (förändring sedan december 2015 inom parantes):

  1. Anders Ygeman (S): 32 % (oförändrat)
  2. Margot Wallström (S): 31% (-6)
  3. Stefan Löfven (S): 24% (+3)
  4. Gustav Fridolin (MP): 18% (oförändrat)
  5. Magdalena Andersson (S): 18% (-1)
  6. Alice Bah Kuhnke (MP): 17% (+1)
  7. Mikael Damberg (S): 15% (-1)
  8. Ylva Johansson (S): 13% (-2)
  9. Ibrahim Baylan (S): 12% (oförändrat)
  10. Åsa Romson (MP): 7% (+1)

Regeringen som helhet: 19% (oförändrat) 

1.014 personer intervjuades under perioden 21-26 januari

Källa: Novus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.