Foto: TT

Ygeman: Positivt att saken har kunnat redas ut

Uppdaterad
Publicerad

Den förhöjda beredskapen mot terrorhot kvarstår, trots att 22-åringen nu avfärdats från utredningen. Det säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Statsminister Stefan Löfven har inte velat kommentera händelseutvecklingen, där en 22-årig man friats från anklagelserna om förberedelse till terrorbrott. Han hänvisar via sin pressekreterare till inrikesminister Anders Ygeman.

– Det är naturligtvis olyckligt för den enskilde men det är positivt att saken har kunnat redas ut, säger Anders Ygeman (S), till TT om att 22-åringen först greps under uppmärksammade former, men sedan släpptes.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Vad säger du om att en person kan bli efterlyst och uthängd på det här sättet när det inte funnits någon grund för det?

– Jag tror tyvärr att det är talande för den samhällsstämning som råder efter de fasansfulla terrorattackerna i Paris. Åklagaren anhöll den misstänkte personen i sin frånvaro och då är det naturligt att polisen eftersöker personen och får ut en bild på honom. Sedan greps personen och sedan kunde han avföras från utredningen.

Förtroende för Säpo

Har du förtroende för Säpo och rikspolischef Dan Eliasson?

– Jag har förtroende för både Säpo och polisen och utgår från att de har haft allmänhetens bästa för ögonen, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern säger även att den högre hotbilden som Säpo beslutat om efter förslag från nationellt center för terrorhotsbedömningen kvarstår.

– Det här (fallet) var bara en del av underlaget för den bedömningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet