Ygeman: ”Prognoserna är värdelösa”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kommer med sin nya migrationsprognos på torsdag. Men inrikesminister Anders Ygeman varnar för att sätta för stor tilltro till den.

– Prognoserna vi fått är värdelösa, säger han.

Ygeman (S) betonar att det inte är någon kritik mot Migrationsverket och att myndigheten gör så bra prognoser som det går att göra. Han anser att prognosmakarnas uppgift är hopplös. Ygeman uppger att det är svårt att planera utifrån prognoserna, eftersom de på lång sikt är behäftade med stora svårigheter.

– Prognoser för ett år framåt är väldigt osäkra, säger han.

Många faktorer

Inrikesministern pekar på flera osäkra faktorer, till exempel att man måste veta vilket resultat EU-samarbetet med Turkiet ger, hur EU klarar sin yttre gräns i Grekland och om EU:s omfördelning av flyktingar kommer på plats.

– Om bara ett av de här antagandena faller, förändras grunden för prognosen, säger Ygeman.

I Migrationsverkets senaste prognos från den 22 oktober räknade myndigheten med 160.000 asylsökande under 2015. Det blev 163.000. Ygeman konstaterar dock att den prognosen närmast skrevs i efterhand när den stora flyktingströmmen till Sverige redan var ett faktum.

I prognosen dessförinnan, i juli, kunde inte Migrationsverket förutspå den kraftiga ökningen som skulle komma under hösten. I stället skrevs prognosen över asylsökande ned något jämfört med prognosen från våren.

Inte upprörd

Migrationsverkets kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund är inte särskilt upprörd över Ygemans ordval ”värdelösa”.

– Det är ett bra rubrikord, men jag tror inte att det var just det Ygeman ville förmedla, säger Hvinlund.

Han håller med om att det är väldigt svårt att träffa rätt i långtidsprognoser i en otroligt komplicerad omvärld, där det bland annat är svårt att förutse hur EU, Sveriges grannländer och transitländerna på Balkan kommer att agera. Prognoserna är så osäkra att Migrationsverket hellre vill kalla dem för bedömningar.

Hvinlund tycker dock att prognoserna kan vara ”hyggligt träffsäkra” på några månaders sikt.

Nya siffror

Inrikesminister Anders Ygeman medgav efter sitt uttalande att ”värdelösa” kanske är ett dåligt ordval.

Frågan är om Migrationsverket på torsdag ändrar prognossiffran för asylsökande under 2016. I oktober räknade man med 135 000, men pekade på att det kan bli så många som 170 000.

Regeringen har dock sedan oktober infört åtgärder som gränskontroller och id-kontroller på kollektivtrafik från Danmark till Sverige.

I en rapport från FN:s flyktingorgan UNHCR som kom i januari bedömdes att en miljon flyktingar kommer att ta sig från Turkiet in i EU under 2016.

Det är lika många som kom till EU via samtliga flyktvägar 2015. Migrationsverket hade på torsdagen inte satt ned foten när det gäller vilken siffra för asylsökande under 2016 som ska vara huvudscenariot i den kommande prognosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.