Foto: Pontus Lundahl/TT

Ygeman riskerar att dras med i Eliassons fall

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dan Eliasson har blivit symbolen för poliskrisen. Den populäre inrikesministern Anders Ygeman, ytterst ansvarig för polisen, riskerar att dras med i Eliassons utförsåkning när det gäller människors förtroende.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Larmen kommer tätt. Poliser slutar och allt färre brott klaras upp. Åklagare och poliser talar om systemkollaps, och om en icke fungerande rättsstat. Det är allvarligt om rättsstaten – själva fundamentet för demokratin – är i gungning. Rättvist eller orättvist har rikspolischefen, Dan Eliasson, blivit själva portalfiguren för krisen i polisen.

Allianspartierna kräver hans avgång. Det är förstås också ett sätt att alltmer flytta fokus till den i vars händer Eliassons ämbetsmannaöde ligger, nämligen inrikesminister Anders Ygeman.

Vill signalera handlingskraft

Både Ygeman och statsminister Stefan Löfven har velat signalera handlingskraft genom att avisera att Dan Eliasson är kallad till regeringen, att han måste visa upp en plan för hur han ska bringa reda i det kaos som polisen till synes befinner sig i. Ygeman säger att han har förtroende för Dan Eliasson – det måste han säga tills han eventuellt kommer fram till något annat.

Eliasson själv framhärdar i att han är inställd på att sitta kvar. Det försäkrade han senast på Folk och Försvars konferens i Sälen för ett par veckor sedan, där han höll ett långt försvarstal kring orsakerna till det dramatiska läget i polisen. Hans slutkläm var att det nu vänder och att organisationen är på rätt väg.

Ygeman låter sig övertygas

Ygeman har emellanåt låtit hotfull när han tidigare gett Eliasson respit till årsskiftet med att vända den negativa spiralen. Om Eliasson misslyckades med det väntade ”kraftfulla åtgärder”. Det gamla året har övergått i 2017 men inget har hänt. Och i dag fredag möttes alltså Eliasson och Ygeman, som egentligen kunde ha valt att tro på Eliasson eller att vända honom ryggen. Oavsett Eliassons plan för polisen.

Av de uttalanden som Ygeman gjort den senaste tiden har en del talat för att Ygeman skulle låta sig övertygas om att ljuset var på väg att blända i tunneln. Men det som vägde tyngst för att Eliasson skulle fortsätta att vara högsta hönset för polisen var att regeringens motståndare kräver hans avgång.

Men på samma sätt som Eliassons framtid ligger hos Ygeman är inrikesministern beroende av Eliasson och hur han klarar jobbet framöver. Fortsätter missnöjet och krisen inom polisen med Dan Eliasson vid rodret slår det tillbaka på en av regeringens mest populära ministrar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.