Infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Anders Ygeman (S) och tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M). Foto: TT

Tre ministrar får KU-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Två S-ministrar och en avgången, borgerlig minister får lite tyngre kritik av riksdagens konstitutionsutskott (KU) i årets granskning. De tre är inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) samt tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M).

KU:s årliga granskning av hur regeringen och ministrarna har skött arbetet i förhållande till lagar och regler som styr deras arbete presenterades i dag.

– KU har lyckats igen. Det finns en mycket bred enighet bakom betänkandet, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M).

Granskningen, som presenterades i dag, omfattar 43 ärenden som berör regeringens agerande i olika frågor. Några av ärendena berör den tidigare borgerliga regeringen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som i olika opinionsmätningar är en av regeringens mest populära ministrar, prickas i tre ärenden. KU anser att han ”kan inte undgå kritik” för att han på ett informellt EU-möte öppnade för att EU:s gränskontrollmyndighet Frontex i framtiden skulle kunna få gripa in i ett medlemsland mot landets vilja. Det hade han inte förankrat i riksdagen.

Tar kritiken på allvar

I två andra ärenden anser KU att Ygeman har uttalat sig om rättsliga fall på ett sätt som inte är lämpligt

– Jag har tagit för vana att svara på journalisters frågor och säga vad jag tycker. I ett par fall så riktar KU kritik mot det och det får jag ta på allvar, säger Ygeman.

Ygeman (S) har i olika opinionsmätningar varit en av regeringens mest populära ministrar, kanske just för hur han framträder i media.

Inrikesministern uppger att han har ”stor förståelse” för KU:s kritik i de två ärendena där han uttalat sig om en terrordom, respektive ett åklagarbeslut att inte begära en misstänkt häktad. När det gäller den fällande terrordomen uppgav Ygeman för media att den var ”glädjande”, trots att domen även skulle prövas i hovrätt. KU anser att det kunde uppfattas som att han lade sig i domstolens och åklagarens arbete i de specifika fallen.

– Samtidigt var det fall med stort medialt intresse och där man ifrågasatte om den lagstiftning regeringen gått fram med fungerade eller inte och det var skäl till att jag valde att svara på frågor, säger han.

Tyngst kritik

Ygeman har svårare att förstå kritiken på den tredje punkten, som också är den tyngsta. KU anser att han ”kan inte undgå kritik” för att han på ett informellt EU-möte öppnade för att EU:s gränskontrollmyndighet Frontex i framtiden skulle kunna få gripa in i ett medlemsland mot landets vilja. Det hade han inte förankrat i riksdagen.

– Jag framförde inte ståndpunkten på EU-mötet, men jag gav däremot uttryck för det efter mötet, säger Ygeman och hänvisar till kommentarer i radio och för TT.

Nya helikoptrar

Den tidigare moderata infrastrukturministers Catharina Elmsäter-Svärd kan ”inte undgå kritik” för sitt agerande vid Sjöfartsverkets inköp av nya helikoptrar. Hennes efterträdare på posten, Anna Johansson (S), får samma betyg för sitt handlade i samband med utbetalningen av stöd till regionala flygplatser

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) anses inte kunna undgå kritik för hur hon har hanterat ett ärende som berör driftsstöd till lokala flygplatser.

Agerat tidigare

KU har bland annat också granskat den förra, borgerliga regeringens och den nuvarande regeringens hantering av flyktingkrisen. Enligt uppgifter i Ekot i Sveriges radio anser KU att de haft för lite underlag för att bedöma om den förra och den nuvarande regeringen gjorde några formella fel.

KU anser dock att den nuvarande regeringen kanske kunde ha agerat tidigare när det gäller att införa gränskontroller.

Tydligare

Statsminister Stefan Löfven (S) hade anmälts för att han inte klargjort att den förre vice statsministern Åsa Romson (MP) inte också var ställföreträdare som ska hoppa in som statsminister när Löfven får förhinder. KU anser att Löfven kunde ha varit tydligare i sin information, vilket även Löfven själv medgett.

Sverigedemokraternas KU-ledamot Fredrik Eriksson säger att SD reserverar sig på några punkter och har velat ha lite starkare skrivningar i några fall

Fakta: KU

En av riksdagens konstitutionsutskotts (KU) uppgifter är att granska regeringen.

Utifrån lagar och regler granskar utskottet hur regeringen och ministrar sköter sina uppgifter.

KU går igenom anmälningar från riksdagsledamöter och lämnar ett granskningsbetänkande.

I betänkandet avgör KU fast om det finns skäl till kritik.

Om kritiken är enig, över partigränserna, anses den väga tyngre.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.