Foto: SVT

Ygeman: Väldigt svårt att jobba med Marocko

Uppdaterad
Publicerad

I en rapport om de marockanska gatubarnen i Sverige pekar Barnrättsbyrån ut regeringens politik som en direkt förklaring till gruppens utsatthet. Inrikesministern menar istället att det handlar om individer som inte har laglig rätt att vistas i landet och att de ska återvända till Marocko.

I dag presenterade Barnrättsbyrån sin rapport om utsattheten bland marockanska gatubarn i Sverige.

Man kommer fram till att dessa barn hamnar i ett ingenmansland där de saknar asylskäl för att få stanna i Sverige men inte heller återvända till sina hemländer. Något som Elin Wernquist, generalsekreterare Barnrättsbyrån, menar är ett direkt resultat av regeringens politik.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kallade i höstas till sig diplomatiska representanter från Marocko för att diskutera just detta problem. Han menar att samtalen inte har avstannat utan att man har pågående samtal.

– Vi har en bra dialog och vår förhoppning är att vi fortfarande ska få till det som Marocko har önskat nämligen ett avtal där ett återvändande ska komma på plats, säger Anders Ygeman (S).

”Ett stort steg framåt”

Inrikesministern menar att dessa samtal är ett stort steg framåt i relationerna mellan de två länderna.

– Historiskt har det varit väldigt svårt att jobba tillsammans med Marocko, men nu har de uttryckt den här viljan och då vill vi gå vidare på det.

– Vi för samtal både i Marocko och i Stockholm med och det är ett genombrott för den typen av samtal och dialog har vi inte haft tidigare, fortsätter Anders Ygeman (S).

Elin Wernquist, generalsekreterare Barnrättsbyrån, tycker att regeringen borde ta mer ansvar än vad de gör i dagsläget för denna utsatta grupp som vistas i Sverige och som hon menar hamnar i ett socialt och rättsligt vakuum där de är oönskade i båda länderna.

Ingen laglig rätt att stanna

Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker att vi ska hjälpa de barn som vistas i landet med de behov de har, men tycker att det är viktigt att poängtera att det i slutändan handlar om en grupp som inte har laglig rätt att vistas i Sverige.

– De har inte har rätt att vistas i Sverige, De har fått sina asylskäl prövade och fått avslag och då ska de enligt svensk lag återvända, säger han.

När det gäller ansvaret för den miljö som dessa personer skulle återvända till i Marocko, som Elin Wernquist menar är väldigt utsatt, så menar Anders Ygeman (S) att det inte kan vara helt Sveriges ansvar.

– Vi ska vara behjälpliga på många ställen i världen, men vi kan inte lösa alla världens problem genom att ta emot människor i Sverige som saknar skyddskäl, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.