Inrikesminister Anders Ygeman (S) om beslutet att införa gränskontroller. Foto: SVT

Ygeman: ”Vill att det ska komma färre till Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

I dag införs tillfälliga gränskontroller i Sverige. – Det här bidrar till att skapa ordning och reda. Men det är inte säkert att det minskar antalet asylsökande, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Regeringen har tidigare varit avvisande till förslag om tillfälliga gränskontroller, men igår bytte man fot i frågan.

– Det är först nu de rättsliga kraven är uppfyllda, polisen säger det råder ett hot mot ordning och säkerhet. Migrationsverket har begärt det här först nu, säger inrikesminister Anders Ygeman (S)

Sverige inför gränskontroller

Vad innebär ”hot mot ordning och säkerhet”?

– Det kan vara en rad saker, ordningsstörningar som uppstår när man inte kan bereda tak över huvudet, motsättningar mellan olika grupper som kommer till Sverige eller påfrestningar på olika samhällsfunktioner.

Inrikesministern betonar att målet i första hand är att skapa ordning. Han är inte säker på om åtgärden med tillfälliga gränskontroller kommer att leda till att fler eller färre flyktingar söker sig till Sverige :

– Samlat vill vi att det ska komma färre till Sverige och att andra länder ska ta emot fler flyktingar och ta sitt ansvar. Vi tar emot en exceptionellt stor andel av de flyktingar som kommer till Europa.

Asylrätten påverkas inte

Från och med klockan 12 idag kommer gränskontrollerna att införas, vilket innebär att man behöver visa legitimation eller pass vid inresa till Sverige.

– Söker du då asyl, så prövas du inom asylsystemet. Alla har rätt att söka asyl. Den rätten påverkas inte av det här förslaget.

Vad händer med alla de som är transitflyktingar på väg till Norge eller Finland?

– De står inför tre val, antingen väljer man en annan färdväg, stannar där man befinner sig eller söker asyl här.

Kan det innebära att det är fler av dessa som söker asyl här istället för att resa vidare till grannländerna?

– Det är en möjlighet. Men om du vill till Finland eller Norge väljer du kanske en annan färdväg, andra väljer att stanna i Tyskland eller Danmark.

De tillfälliga gränskontrollerna införs till att börja med i tio dagar, men Anders Ygeman kan inte svara på hur länge de varar:

– Tio dagar är den tidsgräns som Schengenregelverket sätter upp. Den kan förlängas i 30 dagars perioder.  Det avgörs av många omvärldsfaktorer, vad händer i Syrien, vad händer i Tyskland? Klarar vi inom EU att komma överens om omfördelning av flyktingar?

– Jag tror vi får förlänga det här efter tio dagar, men jag hoppas att vi slipper det, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern: ”Visar allvaret”

Tyskland har i omgångar förlängt de tillfälliga gränskontrollerna. Men enligt inrikesministern finns det en yttre gräns för hur länge de får finnas:

– Åratal är inte tillåtet enligt EU-regelverket. Men det är ont om sanktioner i EU-systemet för de som har kontrollerna längre än så.

Tyskland har haft det här i veckor, men fortfarande tar de emot flest flyktingar. Har ni sett på de här effekterna?

– Vi har tittat på dem och ser att Tyskland har en svårare gräns än vad Sverige har. Sannolikt ger gränskontrollerna en lite större effekt i Sverige. Men det är inte en oproblematisk åtgärd att införa gränskontroller efter 21 år.

– Det finns inte den personalen, det kommer att vara en utmaning.

Hur tror du det här påverkar övriga EU-länder?

– Det visar ju allvaret i den svenska situationen. Om inte EU-länderna gemensamt tar ett bättree ansvar för flyktingmottagandet så hotas Schengensamarbetet. Nu är det upp till EU att visa att man klarar att kontrollera EU:s yttre gräns och att man gemensamt kan ta ansvar för flyktingsituationen, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet