Foto: TT

Yrkeschaufförer kan avslöja flyktingsmuggling

Uppdaterad
Publicerad

På senare tid har flera tragedier inträffat i Europa i samband med människosmuggling i lastbilar. I arbetet med att förhindra liknande katastrofer får svenska yrkeschaufförer utbildning i att upptäcka och motverka människohandel.

För drygt fyra år sedan började svenska yrkeschaufförer att utbildas i hur man kan upptäcka människosmuggling. Och i dag, efter flera uppmärksammade flyktingtragedier, är människohandel ett aktuellt samtalsämne bland Transportarbetareförbundets 62.000 medlemmar.

– Bland annat får vi rapporter från våra kollegor i Italien, Grekland och de yttre gränsområdena. De berättar om vilka fruktansvärda tragedier som utspelas, säger Lars Lindgren, förbundsordförande i Transport.

Flyktingkrisen i Europa

Skärpt uppmärksamhet

– Vi uppmanar våra chaufförer att vara oerhört försiktiga. Så fort man ser något misstänkt ska man kontakta polis och tull.

Sedan tragedin i Österrike, då 71 döda flyktingar hittades i en övergiven lastbil, är nu uppmärksamheten runt om i Europa stor gällande misstänkta transporter och beställningar. Senast i går hittade österrikisk polis 24 unga afghanska migranter ihopträngda i en skåpbil.

– Ibland kan man titta vad som finns i lasten, ibland är lasten plomberad. Vi är vaksamma på konstiga epost- och leveransadresser, då ringer varningsklockorna direkt, säger Lars Lindgren.

Inga kända fall

Hittills finns inga kända fall i Sverige av människosmuggling via lastbilar och långtradare.

Tror du vi får uppleva, som i Österrike, att det kommer att finnas gömda människor i bilar även här hemma?

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag hoppas verkligen att vi inte behöver se det, säger Lars Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet