”Våra barns framtid och utbildning är borta”

Uppdaterad
Publicerad

I ett halvår nu har assyriska Telesskef i norra Irak varit en spökstad. Det var när Islamiska staten (IS) attackerade den lilla staden som invånarna tvingades fly.

Staden Telesskef ligger på Nineveslätten. Här låg det forntida assyriska riket och här har kristna assyrier bott i flera tusen år. I dag är de en utsatt minoritet. För att försvara sig har de nyligen bildat en assyrisk milis.

En av dem som anslutit sig till försvarsstyrkan är Fuad Masoud. Han bor i Telesskef, har sitt ursprung här.

Terroriströrelsen IS

– Jag blir ledsen när jag ser min stad i dag. Förut var den full av liv, I dag finns det knappt några människor kvar, berättar han.

– Vi kände att vi var helt marginaliserade. Vi känner att vi än i dag betalar priset för andras konflikter. Konflikter mellan kurder och araber, mellan sunni- och shiamuslimer, de betalar vi för.

Terrorn inte långt borta

IS är bara sju-åtta kilometer i från Telesskef, därför är staden i dag helt öde. Istället tvingas människor leva i olika typer av läger. I kyrkor i Dohuk, i ofärdiga byggnader eller på en skolgård i Erbil.

På skolgården möter vi Tamer Yousef, en av dem som flytt.

– Det svåraste är att man tvingas lämna sitt hem, säger han. Man får lämna sitt område, sin by och sitt hem. Det är svårt.

Familjen bor i en barrack

Trebarnsfamiljen Yousef bor nu i en liten barrack. Toalett och dusch delar de med de andra familjerna på skolgården. I Telesskef bodde de i ett nybyggt hus, som blev klart för ett år sedan.

Rowaida Rafael har svårt att hålla tårarna tillbaka när hon pratar om det som hänt.

– Vi vet inte vilket öde som väntar oss och våra barn. Vi vet inte hur våra liv ser ut när vi återvänder.

– Vårt hem liksom våra barns framtid och utbildning är borta. Det finns inga jobb kvar, folk har förlorat allt.

”Vad har vi för val”

Det kan dröja innan familjen Yousef och alla andra assyriska familjer kan flytta hem igen. Kampen mot IS kan ta flera år och den kristna milisen på Nineveslätten är inte många och de har bara lätta vapen.

– Vad har vi för val? Vi måste slåss mot IS, om vi så ska göra det med käppar. Vi har inget val. Därför stannar vi här och kämpar, och vägrar ge oss av.

Se Samir Abu Eid och Niclas Berglunds reportage här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet