”IS värre än al-Qaida”

Uppdaterad
Publicerad

Extremiströrelsen Islamiska staten (IS) utgör ett allvarligt hot mot USA, kanske värre än al-Qaida.

Enligt försvarsminister Chuck Hagel är IS bättre utrustat, utbildat och finansierat än något annat militärt hot USA stått inför på senare år.

– Detta är bortom allt vi tidigare sett, sade Hagel vid en presskonferens på torsdagen.

Terroriströrelsen IS

Den alarmerande bedömningen görs några dagar efter det att IS spritt en video med avrättningen av en amerikansk journalist.

– De är ett omedelbart hot mot varje intresse vi har, oavsett om det är i Irak eller någon annanstans, sade Hagel.

Räcker inte att bekämpa bara i Irak

USA inledde för två veckor sedan flyganfall mot IS i Irak, för att hjälpa till att stoppa jihadisternas frammarsch. Sedan dess har 89 anfall med stridsflyg eller drönare genomförts, enligt Pentagon.

Den amerikanska försvarsledningen framhåller att det inte räcker att bekämpa IS i Irak. USA:s militärchef Martin Dempsey sade vid presskonferensen att IS kommer att utgöra en fara ända tills rörelsen inte längre har fristad i de erövrade områdena i Syrien.

– Kan de besegras utan att man tar itu med den del av deras organisation som uppehåller sig i Syrien? Svaret är nej. Det här måste hanteras på båda sidor av det som just nu är en icke existerande gräns, sade Dempsey.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet