Ja må hon leva – uti 75 år!

Uppdaterad
Publicerad

Ezekiel Emanuel är en av USA:s mest kända läkare. Han visar mig en armbandsklocka han bär. Den visar att han har 17 år och åtta månader kvar att leva. Han har bestämt sig för att dö vid 75 och anser att vi andra bör följa hans exempel. Det skulle både samhället och anhöriga må bra av.

Kostnaden för vården av dementa skenar. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. I USA är situationen densamma. Vi lever allt längre men inte nödvändigtvis med högre livskvalitet, anser Ezekiel Emanuel.

Han är en av arkitekterna bakom president Obamas sjukvårdsreform och det väckte stor uppmärksamhet när han började prata om att ett så långt liv som möjligt är meningslöst.

”Ålderdomen kan vara patetisk”

I en artikel i tidningen The Atlantic i oktober förra året, ”Why I Hope to Die at 75”  förklarade han varför han vill dö vid 75. Han tror inte på assisterat självmord, men kommer från 75 års ålder vägra alla former av medicinska behandlingar, förutom smärtlindring, inklusive antibiotika.

– Att dö i lunginflammation är ingen oäven död, det har läkare hävdat i århundraden. Ålderdomen kan vara patetisk, att maniskt vilja leva så länge som möjligt är bara desperat och destruktivt, säger Ezekiel Emanuel när vi träffas i hans hem i Philadelphia. Han är onkolog, en av landets ledande experter på bröstcancer och medicinsk etik.

– Amerikaner har blivit besatta av att leva länge, de tränar maniskt, äter massa tillskott och förbrukar sjukvårdsresurser i onödan med ständiga kontroller.

Ezekiel Emanuel är idag 57 år och vad han vet vid god hälsa. Han har just återkommit från en vandring i Laos med sina vuxna barn.

– Jag vill bli ihågkommen som dynamisk med alla mina sinnen och funktioner i behåll. Jag vill inte ligga mina barn till last ekonomiskt eller förbruka samhällets reurser.

Bäst–före datum

Han pekar på att kreativiteten hos människor avtar efter att de fyllt 40 år, det är till exempel nästan ingen som vinner Nobelpriset utifrån forskning som de gjort efter 48 års ålder.

Men en gammal, erfaren människa kan vara en mentor åt yngre och vara ett stöd, invänder jag.

– Även mentorer har ett bäst–före datum, replikerar han snabbt.

Också mina invändningar om livets okränkbara värde avfärdar han. Han har bestämt sig för att 75 år räcker i en människas liv, då lever man fullt och närvarande och accepterar vetskapen att livet inte bör levas till 100 år.

Kommentatorsfältet i The Atlantic fick stängas efter att över 4000 reaktioner strömmade in. Dr Emanuel fick förtydliga att han inte anser att några sjukvårdspolitiska prioriteringar ska baseras på hans resonemang, men han påpekar regelbundet att kostnaderna för demensvården skenar.

”Doctor Death”

Republikanska motståndare döpte honom till Doctor Death. Men han anser att han är pionjär och har lyckats med det han ville, få igång ett samtal om livskvalitet och orimliga förväntningar på att leva länge.

– En tredjedel av alla 85-åringar i USA är dementa, det leder till enorma kostnader, både för anhöriga och samhället. Den stora 40-talistgenerationen kan räkna med att leva längre än sina föräldrar, men med vilken livskvalitet mot slutet?

När intervjun är slut har 20 minuter gått. 20 minuter av hans liv. Av mitt liv. Jag känner mig nervös och bedömd – var frågorna smarta nog för att det skulle motivera att han gav en del av sin utmätta tid till SVT?

– 20 minuter av mitt liv bortkastade, skrattar han när jag berättar vad jag tänker.

Jag förstår aldrig om han skojar eller menar allvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.