Jan Nylander: Nu dras snaran åt

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ekonomireporter Jan Nylander svarar på frågor om Saabs situation efter tingsrättens negativa besked. Enligt Jan Nylander dras snaran nu åt för Saab.

Vad betyder det för Saab?

Det här betyder att nu dras snaran åt för Saab. Men ledningen för Saab har möjlighet att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten i Göteborg. Vilket de också gjorde senare under eftermiddagen.

Och blir det nej i hovrätten så finns det möjlighet att gå vidare till Högsta domstolen. Men i båda fallen så ska domstolarna agera skyndsamt. Vilket beslut hovrätten tar är svårt att säga i dag.

Enligt en av domarna på tingsrätten är målet unikt och därför är det svårt att förutse hur utgången blir.

Om det blir nej till rekonstruktion, är det här slutet för Saab?

Ja, det borde vara så men Saabs styrelseordförande Victor Muller har sagt att han har en reservplan i beredskap om rekonstruktionen faller.

Vad den går ut på är det ingen som vet. Han har i flera månader förgäves försökt få fram pengar för att klara utbetalningar till löner och återbetalning av skulder till underleverantörer utan att ha lyckats.

Men då det gäller Victor Muller så har han flera gånger lyckats att få fram en lösning när Saab verkar ha varit dödsdömt, så chansen finns även om den är minimal.

Varför sa tingsrätten nej?

Enligt tingsrätten så är lagens krav inte uppfyllda.

Det betyder i praktiken att tingsrätten inte tror på Saabledningens påståenden att man inom de närmsta månaderna ska få in över 2 miljarder kronor från två kinesiska bilföretag.

Pengar som skulle ha räddat verksamheten i Trollhättan. Enligt tingsrätten är det oklart om pengarna kommer och om så sker är det inte säkert att pengarna räcker till för att få igång verksamheten igen.

Vad krävs för att Saab ska gå i konkurs?

Enligt mina källor så finns det nu ett antal underleverantörer som vilken dag som helst är beredda att sätta Saab i konkurs.

Men ett konkursbeslut kommer inte att verkställas förrän det står klart att det inte blir någon rekonstruktion.

Om Saab överklagar till hovrätten och hovrätten går på rekonstruktionslinjen så blir det rekonstruktion som gäller.

Löner?

Vare sig det blir rekonstruktion eller konkurs så kommer Saabanställda att få sina löner för i båda fallen gäller statens lönegaranti.

Det stora problemet är dock om Saab hamnar mellan stolarna, det vill säga att det inte blir någon konkurs i väntan på att domstolarna avgör om det ska bli en rekonstruktion.

I så fall gäller inte lönegarantin vilket betyder att de anställda inte får ut sina löner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.