Julstress bakom bortglömda bilar

Publicerad

Julstressen får många att glömma var de parkerat sina bilar och anmäla dem stulna. – Vi vet inte hur det blir i år men i fjol fick vi in rekordmånga anmälningar om stulna bilar som sedan visade sig vara borttappade bilar, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Fenomenet bilglömska toppar i december från år till år bland försäkringstagarna hos bolaget. I december förra året var 20 procent av de bilar som anmäldes stulna bortslarvade.

– Många drabbas av panik och ringer oss. Så man blir väldigt glad när bilen hittas och man slipper gå igenom all trassel som det innebär om din bil har blivit stulen. Att det här händer varje år är trots allt intressant, säger Caroline Uliana.

Tips: ”Knyt en vimpel i bilens antenn”

Caroline Uliana tror att det har att göra med att ens rutiner sätts ur spel i december.

– Folk har väldigt mycket att göra och omkring sig i december och gör inte som de brukar göra. Man tar bilen för att köpa julklappar eller lämnar den någonstans eftersom man ska på glöggparty och tar taxi hem i stället. Det bidrar till förvirrningen, säger hon.

För att undvika missödet föreslår Uliana att man knyter en vimpel på bilens antenn så att bilen syns bättre.

– Det gäller att ha något knep att komma ihåg var man har parkerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.