Kalifornien lyckas spara vatten

Publicerad

Det svårt torkdrabbade Kalifornien har lyckats spara vatten över förväntan. Under maj månad var förbrukningen 29 procent lägre jämfört med maj 2013, visar siffror från myndigheterna.

Nu hoppas man att sparsamheten med vattnet håller i sig under sommarmånaderna. Guvernör Jerry Brown gav i april order om att delstatens kommuner måste få ner förbrukningen med 25 procent jämfört med nivåerna för två år sedan. Kalifornien lider sedan fyra år tillbaka av svår torka.

– Det innebär att behovet av mycket hårdare ransonering, som har större inverkan på folk och ekonomi, skjuts upp, säger Felicia Marcus, ordförande i myndigheten som kontrollerar vattentillgångarna.

Det goda resultatet för maj kan ha påverkats av att det faktiskt regnade i delar av Kalifornien, vilket minskade behovet av att vattna gräsmattorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.