Helene Hellmark Knutsson (S) Foto: TT

Kampanjen ska få fler att bli lärare

Publicerad

60.000 lärare saknas de kommande tre åren. Läraryrket måste bli attraktivare, det menar regeringen som beslutat om att genomföra en miljonkampanj för att locka fler personer till yrket.

– Vi måste se till att läraryrket får en högre status, säger Helene Hellmark Knutsson (S), högskoleminister.

Under dagens regeringssammanträde beslutades det om att Skolverket tillsammans med Universitets- och Högskolerådet ska genomföra en miljonbeloppskampanj för att få fler att söka sig till läraryrket. 21 miljoner kronor ska användas till kampanjen under en treårsperiod.

– Vi står inför en stor samhällsutmaning. Vi möter både en lärarbrist och vi ska möta och vända kunskapsresultaten som sjunker. För det behöver vi fler skickliga lärare, säger Helene Hellmark Knutsson.

”En del av ett pussel”

Helene Hellmark Knutsson beskriver  kampanjen som en del av ett pussel för att förändra läraryrkets status. Hon menar att det är flera delar som måste förändras för att fler personer ska söka sig till läraryrket. Bland annat behöver lönen höjas och arbetsmiljön behöver förbättras.

– Lärarna måste få tid till att göra det de är utbildade för. Det vill säga undervisa och planera sin undervisning, säger Helene Hellmark Knutsson.

Unga, akademiker och äldre

Kampanjen är en fortsättning på den tidigare kampanjen ”För det vidare”. Helene Hellmark Knutsson menar att söktrycket till lärarutbildningarna har ökat men att det inte är tillräckligt.

Under de kommande tre åren som kampanjen ska verka beräknas 30.000 lärare gå i pension. Med kampanjen vill man nå ut till unga, akademiker och äldre personer som är på väg eller har lämnat läraryrket.

– Kan vi få de lärare som ska pensioneras att vilja stanna kvar några år så skulle det vara en bidragande faktor till att möta lärarbristen men också ett sätt att möta de växande elevkullar som vi har, säger Helene Hellmark Knutsson.

En kampanj är inte tillräcklig

Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, tycker att det är bra att regeringen genomför kampanjen men menar att det behövs många fler åtgärder för att läraryrket ska få högre status.

– Det positivt att regeringen inser hur allvarlig lärarbristen är och att man är beredd att göra flera olika insatser för att locka fler till yrket. Men bara en kampanj kommer inte kunna lösa det här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.