Foto: SVT/TT

Kan behöva delta i sin fars begravning iförd handklovar

Uppdaterad
Publicerad

När Pirate Bay-medgrundaren Peter Sunde i morgon får permission för att delta på i sin pappas begravning kan han få göra det i handklovar, trots att han vill bära kistan. Fullständigt orimligt, säger Sundes advokat Peter Althin.

Just nu avtjänar Peter Sunde sitt straff för medhjälp till upphovsrättsbrott, något som han dömdes för 2010. Under Pirate Bay-profilens tid i fängelset blev hans pappa sjuk och nyligen gick han bort. I morgon kommer begravningen att ske och trots att Peter Sunde vill bära sin fars kista kan det bli omöjligt, eftersom han kan vara tvungen att bära handklovar.

Enligt Peter Althin ska Kriminalvården sagt att det finns risk för att Peter Sunde skulle rymma. Men det är ett fullständigt orimligt antagande, enligt advokat Peter Althin.

Medier

– Vart skulle han rymma? Han är ett ganska känt namn och har bara några veckor kvar av sitt straff. Han har tidigare haft två permissioner med bevakning och skött sig bra. Det är orimligt att man beter sig så mot honom. Det här är bara ett sätt att visa sin makt som jag ser det.

Beslut fattas i morgon

Om Peter Sunde blir tvungen att bära handklovar bestäms först i morgon, enligt Peter Althin.

– Vi hoppas att Kriminalvården tar sitt förnuft till fånga och låter Peter Sunde närvara vid sin fars begravning under värdiga former.

SVT Nyheter har sökt Kriminalvården, och de vill inte kommentera om eller varför Peter Sunde skulle behöva delta i sin far begravning iförd handklovar.

”Mest kränkande inslag i kriminalvården”

Peter Althin har tidigare suttit i Kriminalvårdens styrelse och säger att han funderar att ta upp frågan med myndigheten.

– Om han blir tvungen att ha handfängelse tycker jag att en av de mest kränkande inslagen i kriminalvården.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet