Hans Brun, forskare i kontraterrorism på Försvarshögskolan Foto: TT

”Flygplanskraschen kan vara katastrof för Putin”

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge vet ingen med säkerhet vem som ligger bakom gårdagens flygkatastrof i Ukraina. Oberoende experter måste ges tillgång till olycksplatsen och Putin ligger risigt till, menar forskaren Hans Brun, vid FOI.

I går kraschade ett malaysiskt passagerarplan i Ukraina. Mycket tyder på att det kan ha skjutits ned, men än så länge är det ingen som vet med säkerhet, eftersom ingen oberoende tekniker undersökt området där planet störtade.

– Vi har ju inte tillgång till olycksplatsen ännu och anledningen till det beror på situationen i området. Det pågår ju ett krig där, mellan ukrainska staten och en rebellrörelse, säger Hans Brun, forskare i kontraterrorism på Försvarshögskolan.

Krimkonflikten

Han säger att för att undvika konspirationsteorier, så måste en oberoende part omedelbart få tillgång till olycksplatsen och ta del av svarta lådans innehåll.

– Den får inte gå via Moskva, för då finns risk att någon eller några börjar röra materialet. Det här är ju en katastrof för Putin, om det är separatister som ligger bakom. Vi vet att Ryssland har stöttat separatisterna med vapen och folk. Det är väl känt och nu sätts enorm press på Putin. Han kanske måste backa.

Vad krävs för att skjuta ned ett passagerarplan?

– Det krävs ett väldigt sofistikerat luftvärnssystem. Man skjuter i väg en projektil som är lika stor som en telefonstolpe. Både Ukraina och Ryssland har den här typen av system.

Vem kan tänkas ligga bakom?

– Det finns ju tre parter i området som ligger i konflikt med varandra. Det är Ukraina, Ryssland och separatister. Frågan är vem som har skjutit och hur luftvärnssystemet eventuellt hamnat i händerna på rebellerna. Då finns det två alternativ. De kan ha stulit dem från ukrainska förråd, eller de kan ha fått dem från Ryssland. Jag har svårt att tänka mig att ryska förband skulle göra den här typen av misstag, i så fall är det nästintill en krigshandling.

Vad krävs nu?

– Vi måste sätta press på rebellerna och Ryssland och få tillgång till olycksplatsen. Det är en brottsplats nu.

Många flygbolag använder samma rutt som det malaysiska planet. Men flygrutten över östra Ukrainas luftrum har stängts av tills vidare av Eurocontrol, som styr över luftrummet över Europa.

Klockan 16.00 i dag kommer FN:s säkerhetsråd att ha ett möte om katastrofen.

FAKTA: DET KRASCHADE PLANET

Planet från Malaysian Airlines var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur med 298 passagerare ombord när det kraschade i östra Ukraina.

Mer än 150 av passagerarna i planet var nederländska medborgare. Många var på väg till den 20:e internationella aids-konferensen i Melbourne i Australien, uppger tjänstemän, enligt AFP. UD uppger för TT att inga svenskar fanns ombord.

Flygrutten över östra Ukrainas luftrum har stängts av tills vidare av Eurocontrol, som styr över luftrummet över Europa. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet