Kaotisk demonstration mot migranter i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

En demonstration mot flyktingar och migranter i Sydafrika slutade med att polisen sköt gummikulor och använde tårgas mot demonstranter och motdemonstranter. Våldet följer på en våg av attacker mot nigerianska hem och företag i landet.

Kaotiska scener utspelade sig i Sydafrikas huvudstad Pretoria under en demonstration mot utlänningar. När demonstrationståget mötte motstånd av flyktingar och migranter sköt polisen gummikulor och tårgas på dem.

Demonstranterna var på väg mot sätet för landets utrikesdepartement för att kräva deportation av utlänningar som de menar har tagit deras jobb. En del av människorna i tåget ska ha varit beväpnade med järnrör och ropat ”ut ur mitt land” till huvudsakligen somaliska flyktingar.

När det uppstod ordväxling mellan demonstranterna och flyktingarna tog polisen till vapen, rapporterar CNN. Polisen har gripit 136 personer i samband med protesterna.

Borgmästare får skulden

Johannesburgs borgmästare Herman Mashaba har beskyllts för det senaste våldet mot främlingar. Mashaba sa tidigare i veckan att vissa migranter och flyktingar är kriminella och att åtgärder borde riktas mot dem.

– De håller vårt land som gisslan och jag kommer vara den siste att tillåta det, sa han till en lokaltidning.

På fredagen fördömde han dock våldsamheterna och sa att det inte är upp till enskilda medborgare att ta lagen i sina händer.

Innan tumultet utbröt hann demonstranterna överlämna ett kravbrev till utrikesdepartementet på att regeringen ska lära främlingar hur man talar korrekt, skriver AP.

”De är arroganta och vet inte hur man talar med folk”, stod det i brevet.

Hög arbetslöshet

Myndigheterna hade tillåtit fredagens demonstration efter att arrangörerna lovat att den skulle vara fredlig, men de politiska ledarnas uttalanden mot utlänningar har flera gånger tidigare följts av dödligt våld i Sydafrika.

2015 dog sju nigerianska migranter och 2008 62 personer i liknande våldsvåg. Tidigare i veckan vandaliserades minst tjugo hem och företag som tillhör nigerianska migranter.

President Jacob Zuma har försökt lugna demonstranterna.

– Många främlingar som bor i Sydafrika följer lagen och bidrar till att förbättra vår ekonomi. Det är fel att stämpla alla utlänningar som brottslingar.

Zuma har tidigare lovat att ta itu med de företag som anställer illegala migranter eftersom det ”är farligt då det ställer sydafrikaner mot utlänningar” . Arbetslösheten i Sydafrika ligger på omkring 25 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.