KI:s prognoschef Jesper Hansson ger regeringen kritik för att ha ofinansierade poster i budgeten. Foto: TT

KI varnar regeringen: Måste visa överskott

Uppdaterad
Publicerad

Trots att tillväxten har mattats av spås en stark svensk ekonomi resten av året, det visar Konjukturinstitutets senaste rapport. Samtidigt behöver ekonomin stramas åt och statsbudgeten visa på ett överskott.

– Det är bättre att strama åt nu, än att skjuta fram det till 2018, 2019, säger Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson.

Regeringens egen expertmyndighet räknar med att det behövs kommunala skattehöjningar på flera hundralappar i månaden.

Visserligen skruvar Konjunkturinstitutet (KI) ner tillväxtutsikterna för svensk ekonomi. Men Sverige är trots avmattningen under första halvåret fortsatt i en högkonjunktur, med en hög nivå på investeringar och sysselsättning samt minskad arbetslöshet.

– Tillväxten har mattats av, men det mesta tyder på en stark konjunktur resten av året, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson.

Gör tvärtom

Och att i det läget, som regeringen signalerar, lägga fram ofinansierade reformer i kommande budget och öka underskottet i statsbudgeten är inte lämpligt, varnar KI.

– Inriktningen på finanspolitiken snarare stärker konjunkturen, säger KI-chefen Urban Hansson Brusewitz.

Regeringens politik har därmed kommit i otakt med konjunkturen. Politikerna gör tvärtom vad man borde göra – gasa när det går trögt och bromsa när farten i ekonomin blir för hög. I förlängningen leder det till att finansminister Magdalena Andersson (S) får dra desto mer i handbromsen senare, och då i ett läge när ekonomin bedöms ha tappat den högsta farten, enligt KI.

Högre lön

För att nå det något mildare överskottsmålet, som politikerna beslutade om före sommaren, behöver inte regeringen spara eller höja skatterna lika mycket som med det gamla målet. Men de statliga skatterna behöver ändå höjas med i storleksordningen 20 miljarder kronor de närmaste åren. Och i kommunerna kommer det ökade utgiftstrycket att medföra höjd kommunalskatt på i genomsnitt runt en krona per intjänad hundralapp. Den som har en månadslön på 30 000 kronor får därmed 300 kronor mer i skatt.

KI konstaterar också att högkonjunkturen medför en ökad arbetskraftsbrist på arbetsmarknaden.

– Det råder redan brist på arbetskraft, säger Jesper Hansson.

Det lär få fart på löneglidningen, löneökningar utöver avtal.

– Det kommer att märkas i lönekuvertet, säger Hansson.

Fakta: KI:s prognos i siffror

Konjunkturinstitutet (KI) sänker tillväxtprognosen för i år till 3,3 procent mot tidigare beräkning på 3,6 procent. För 2017 sänks också BNP-prognosen, till 2,0 procent mot 2,1 procent.

För valåret 2018 höjs samtidigt tillväxtprognosen till 1,9 procent, mot 1,8 procent.

Arbetslösheten beräknas i år sjunka till 6,7 procent för att därefter fortsätta ned till 6,3 procent 2017 och 6,2 procent 2018. Tidigare låg KI:s prognos för arbetslösheten på 6,9 procent i år och 6,3 procent för de två kommande åren.

Inflationen beräknas samtidigt ta fart. Efter lyftet till 1,0 procent i år fortsätter den upp till 1,4 procent 2017 och 2,7 procent 2018, enligt KI:s prognos. Det gör att Riksbanken bedöms börja höja reporäntan i slutet av 2017 för att stegvis höjas upp mot 2,5 procent i slutet av 2020.

Källa: Konjunkturinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.