Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Kina fruktar Nordkoreas fall

Uppdaterad
Publicerad

Det är troligen Kina som kan hjälpa till att lösa den nordkoreanska krisen, Landet hjälper Nordkorea med förnödenheter. Utan Kina skulle Nordkorea inte klara sig. Och trots oro för Nordkoreas senaste utspel ser det ut som om Kina är tvunget att stötta Nordkorea.

Det är oklart vilken roll Kina har i den upptrappning i ord som ägt rum från Nordkorea på sistone.

Kina är Nordkoreas trognaste förbundne. Vi vet inte säkert vad den kinesiska ledningen anser om den politik som nu förs av den unge och oerfarne Kim Jong Un.

Nordkorea-krisen

Jo, vi har ett par fakta som visar att Kina inte alls är förtjust. Samtidigt som man inte vågar göra något som kan rubba den nordkoreanska regimen.

Missnöjet har Kina visat genom sin hållning i FN:s säkerhetsråd.

Negativa bloggar

USA och väst har beslutat om hårda sanktioner (ekonomiska straffåtgärder) mot Nordkorea. När Nordkorea testat en atombomb eller provskjutit en långdistansraket har säkerhetsrådet utfärdat nya sanktioner.

Kina har då röstat för dem och övergivit sin skyddsling och förenat sig med USA.

Ett annat tecken på Kinas missnöje är en livlig debatt på kinesiska bloggar om Nordkorea. De flesta är negativa till Kim Jong Un.

Bloggarna har inte stoppats av myndigheterna, ett tecken på att man inte har något emot den hållningen.

Ska Nordkorea få stöd?

Ett rådgivande organ till Kinas regering – den politiska rådgivande konferensen – ska på ett möte öppet ha diskuterat frågan om man ska stödja Nordkorea eller låta regimen falla.

Samtidigt har Kina länge haft själviskt intresse av att stödja regimen i Nordkorea:

Ett instabilt Nordkorea kan bli ett stort säkerhetshot mot Kina genom enorma flyktingströmmar. Kanske skulle en nordkoreansk proteströrelse kunna smitta av sig på Kina.

Förutom en humanitär katastrof skulle Kina kanske få problemet att Nordkoreas resterande kärnvapenladdningar faller i orätta händer.

Oro för undergång

Kina behöver hålla regionen som gränsar till Nordkorea lugn. Området är planerat som den stora livsmedelsleverantören till övriga Kina.

Av det skälet är ett kärnvapenprov som kan förstöra grundvattnet ovälkommet. Det senaste nordkoreanska provet ägde rum bara tio mil från den kinesiska gränsen.

Oron för Nordkoreas undergång handlar dessutom om hur ett enat Korea skulle se ut: Korea skulle troligen enas och präglas av det sydkoreanska samhällsskicket.

Kina skulle alltså få västorienterade sydkoreanska trupper vid sin gräns. Plus USA-soldater. För Kina är detta en stor säkerhetsrisk.

Nordkorea bekvämt

Nordkorea har varit bekvämt för Kina därför att det är detta land – inte Kina – som USA mest intresserar sig för i regionen. Om Nordkorea försvann skulle USA intressera sig ännu mer för Kina. Det vill Kina undvika.

Kanske måste Kina på något sätt ge den nordkoreanska regimen löften som denna kan uppfatta som en garanti för att den får leva kvar.

En ”oberoende observatör”, Ziu Zhangping, skriver om frågan i den engelskspråkiga dagstidningen Global Times, som utges på samma förlag som det kommunistiska partiorganet Folkets Dagblad.

Global Times anses stå ganska fritt från kommunistpartiet. Frågan är ändå om detta återspeglar hur Kina skulle vilja lösa krisen runt kärnvapnen:

Kärnvapenparaply

– Vad Kina skulle göra är att försvara Nordkorea genom att erbjuda ett skyddande kärnvapenparaply på samma sätt som USA gör gentemot Japan och Sydkorea, står det i Global Times.

Men Kina skulle i gengäld tvinga Nordkorea att avstå från alla former av kärnvapenprogram, skriver debattören. Rubriken på artikeln är: Nordkoreas kärnvapenlekar utsätter Kina för fara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet