Kinberg Batra om flyktingpolitiken: Behöver få ordning vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas (M) partiledare Anna Kinberg Batra välkomnar det förslag för ny svensk asylpolitik som regeringen lade fram igår, men säger samtidigt att det krävs mer och att varje dag spelar roll.

– Läget är ohållbart. Det är viktigt att vi når resultat här och nu, sade hon under en presskonferens på onsdagen.

Anna Kinberg Batra stödjer regeringens förslag att införa tillfälliga uppehållstillstånd och kallar det ”ambitionen att vilja EU-harmonisera”, men påpekar också att det är något som M har velat länge. Nu kräver partiet hårdare tag mot människor som uppehåller sig olovligen i Sverige, och vill även driva på för att flyktingar ska omfördelas inom EU.

– Vi måste få ned trycket. Syftet är att förmå andra länder att ta större ansvar, annars når vi inte tillräckliga resultat, säger Anna Kinberg Batra.

#flykt

De nya delarna i M:s förslag

  • Asylsökande ska inte tillåtas passera in i Sverige, givet att de passerat ett annat EU-land:

– Syftet är att återvända till det säkra land som man kommit från, det är viktigt att poängtera att det är säkra EU-länder det rör sig om, säger Anna Kinberg Batra.

  • Hårdare tag för återvändade:

– Det gäller personer som inte registrerarat sig och personer som fått avslag på sin asylsökan, säger Anna Kinberg Batra och menar att alldeles för återvänder självmant och tillägger att Sverige måste få fler förvarsplatser, och att de måste användas.

  • M vill också upprätta ett återvändade-avtal med Afghanistan, något som inte finns i dag:

– Många kommer att behöva åka tillbaka, det underlättar att många kan resa tillbaka, säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

  • Preskriptionstiden för asylsökande måste förlängas:

– När man fått avslag så kan man i dag ansöka om asyl på nytt efter fyra år, säger Elisabeth Svantesson.

Ska kunna beslagta pass

Anna Kinberg Batra presenterar också förslag till åtgärder för att underlätta polisarbete. Det underlag för asylsökande personer som Migrationsverket lämnar till polisen måste bli tydligare och innehålla fullständiga personuppgifter, vilket det inte alltid gör i dag. Hon förslår också att Migrationsverket och polisen måste kunna få ta asylsökandes pass och id-handlingar i beslag.

Fler inre utlänningskontroller

Elisabeth Svantesson talar om faran med att låta ett parallellsamhälle växa fram i Sverige.

– Det problemet kommer att växa och bli större när fler människor finns här. När vi nu ser ett starkt söktryck mot Sverige, ser vi också ett tryck i Sverige. Många människor befinner sig här fast de inte har rätt att vara här. Det gäller personer som inte registrerarat sig och personer som fått avslag på sin asylansökan.

Av den anledningen vill M också se fler inre utlänningskontroller.

 – Det finns människor som kommit in i landet men som polisen inte vet är här, säger Elisabeth Svantesson.

Omfördelningen också av barn

M vill också driva på för att EU ska ta större ansvar och kräver att unionens fördelningspolitik utvecklas ytterligare.

– Vi behöver genomföra de gällande omfördelningsbeslut som finns i EU. Men vi behöver också söka ett nytt omfördelningsbeslut där också barn och unga ingår, säger Anna Kinberg Batra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet