Kjell – ekobonde som fått nog

Uppdaterad
Publicerad

De ser ut att trivas, Charolais-korna. Deras ägare är ”Årets nötköttsbonde” i Uppsala län, Kjell Eriksson, som i 12 år har varit ekologisk jordbrukare det syns till och med på kepsen...

Djuren har gott om plats och kan röra sig fritt. Det är krav som ställs för ekologisk djuruppfödning. Och under den varma årstiden är det utevistelse som gäller.

-Det skär i mig

Men nu blir det färre djur på mindre yta, och betydligt mindre krav. Från årsskiftet är Kjell Eriksson inte längre ekobonde.

-Det skär illa i mig. Det är lite jobbigt faktiskt, det är ett väldigt svårt beslut, säger Kjell.

Jag har trott på det här och gör väl det kanske lite grann än, men...

Kjell Eriksson startade för tolv år sedan, i samband med Sveriges inträde i EU, då signalerna och stöden för ekologisk odling var positiva. Efter honom har antalet ekologiska bönder mångdubblats och intreset från konsumenternas sida ökat kraftigt.

Stagnerar

Av miljöskäl satte den förra socialdemokratiska regeringen ett mål om att 20 procent av jordbruksarealen. och 25 procent av den offentliga konsumtionen skulle vara ekologisk, mål som tagits över av den nya regeringen.

Men trots en kraftig ökning av den ekologiska jordbruksarealen på nittiotalet märks nu en stagnering kring 7 procent mot planerade 20 procent om tre år. Hur realistiska är målen?

Lena Söderberg, vd för KRAV, tror inte att de kommer att nås.

-Nej jag tror inte det. Vi har kommit så långt i den här perioden att det blir mycket svårt att nå t.ex. 25 procents konsumtion inom offentlig sektor.

Dålig betalning

Kjell Eriksson går alltså från att ha varit ekologisk jordbrukare till att bli ”vanlig bonde”. Även om han helst skulle vilja fortsätta menar han att lönsamheten inte räcker till.

-Jag kan inte fatta det här. När man i ena stunden slänger ut miljontals kronor på etanolbilar, varför man då drar in stöden till en miljövänlig ekologisk livsmedelsproduktion. Det stämmer inte ? jag fattar ingenting av vad de håller på med., säger Kjell Eriksson.

Det är inte bara Kjell Eriksson som saknar tydliga signaler och morötter till ekojordbrukarna.

Efterlyser riktlinjer

På Naturskyddsföreningen efterlyser man såväl mer stöd som tydligare riktlinjer.

-Problemet är att jordbrukarna inte vet vad den långsiktiga färdriktningen är. Det är ett ledarskap som krävs, i fall man ska investera långsiktigt. Och det har funnits en stark våg, konsumenterna vill ju köpa ekologiskt. Och i dag måste vi importera mängder av ekologiska livsmedel för att svenska bönder inte får stöd och stimulans att bli ekobönder, säger Naturskyddsföreingens Svante Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.