Stefan Löfven (S). Foto: TT

Flyktingpolitiken het fråga på konferensen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är en hårt pressad statsminister som i dag kliver upp i talarstolen på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro. Flyktingkrisen fortsätter att plåga regeringen, som är i desperat behov av en uppgång i opinionen. Oavsett vilka initiativ Stefan Löfven tar tenderar allt inom svensk politik just nu att kretsa kring flyktingfrågan.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Även om inte flyktingpolitiken direkt är en fråga för helgens kommunkonferens lär den ändå prägla mycket av diskussionen. Det är ju landets kommuner som tar emot, eller kommer att ta emot, många av de drygt 160.000 asylsökande som kom till Sverige bara under förra året.

Det här innebär påfrestningar på hela välfärdssystemet, inte minst skolan som behöver byggas ut i många kommuner samtidigt som lärare ska rekryteras. I höstas sköt regeringen till tio miljarder kronor extra till landets kommuner för att klara denna uppgift. Sannolikt kommer mer pengar i vårbudgeten, som läggs fram i april.

Osäkra prognoser

Hur flyktingsituationen kommer att utvecklas i år för svenskt vidkommande är dock ännu oklart. Prognoserna är mycket osäkra. Skulle id-kontrollerna och en strängare asyllagstiftning leda till en långsiktigt minskad flyktingström till Sverige hoppas regeringens strateger att väljarstödet för Socialdemokraterna åter ska öka.

Vad som händer om flyktingströmmen åter tar fart igen frampå vårkanten vågar ingen spekulera om idag.

Vill vända till sin fördel

När det gäller integrationspolitiken finns dock frågor som Stefan Löfven hoppas kunna vända till sin och partiets fördel. En av dessa frågor kommer han att lyfta i dagens tal på partiets kommunkonferens.

Bakgrunden är att allt fler borgerliga partier i flyktingströmmens spår kräver låglönejobb för att underlätta dessa människors inträde på arbetsmarknaden. Men låglönejobb är något som i praktiken försvunnit från den svenska arbetsmarknaden. Socialdemokraternas ambition är därför att utmåla dessa förslag om lågbetalda jobb som ett hot mot hela den svenska modellen, något man hoppas få stöd för bland väljarna.

Bostadsbyggande och infrastruktur

Annars kommer helgens kommunkonferens att handla mycket om bostadsbyggande och om infrastrukturen, två nyckelfrågor att hantera idag för det svenska politiska systemet. På några års sikt behövs minst 700.000 nya bostäder i Sverige, något som kräver både pengar och regelförändringar.

Samtidigt talar politikerna om stora satsningar på höghastighetståg, något som redan lett till debatt om hur dessa sträckningar ska dras. Andra ifrågasätter om det övberhuvudtaget är samhällsekonomiskt lönsamt att satsa på höghastighetståg när infrastrukturen i övrigt är beroende av stora investeringar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.