Jan Nylander, kommentator Foto: SVT

Kommentar: De stora problemen återstår

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats en ödesdag för euron. Men dagens beslut blev som väntat att EU:s ledare får mer tid på sig att lösa problemen och att euron nu räddas kortsiktigt. Men de stora problemen återstår: att få ordning på ekonomierna i krisdrabbade södra Europa

I dag godkände den tyska författningsdomstolen att Tyskland får gå med i euorozonens stödfond ESM och därmed drog marknaden en suck av lättnad. För ett nej från den tyska domstolen hade inneburit kaos och att hela eurosammarbetet varit i farozonen. 

Nu har författningsdomstolen visserligen satt upp villkor som innebär att det tyska parlamentet måste informeras om alla beslut som fattas i fonden och  att Tysklands  åtagande inte får överstiga 190 miljarder euro. Om så sker måste det till ett nytt beslut i förbundsdagen. Men dessa invändningar är något som inte ses som några större problem då det  gäller det övergripande målet att rädda euron.

Eurokrisen

Europas förenta stater

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosso höll också sitt stora linjetal  idag där han presenterade kommissionens planer på att införa en bankunion som tillsammans med en skatteunion blir de första stegen mot Europas förenta stater.

Uppenbart är att det nu börjar blåsa nya vindar inom EU.  Och det stora steget togs redan förra veckan när ECB.s chef Mario Draghi annonserade att den europeiska centralbanken satt ner foten. Det finns inte längre någon gräns för hur mycket banken  kan  stödköpa europeiska statspapper vilket i praktiken innebär att ECB på så sätt pressar ner marknadsräntorna i länderna i södra Europa.

Köper tid

Innebär detta att vi ser ljuset i tunneln och att euron är räddad? Svaret på den frågan är att dagens besked innebär att EU:s  ledning köpt sig tid. För det stora problemet är att i både  Spanien och i Grekland -de värsta oroshärdarna  inom EU just nu – så är ekonomierna i fritt fall. Och för att de ska kunna vara kvar inom eurosamarbetet krävs att länderna får igång sina ekonomier igen.

Då det gäller Spanien finns en politisk vilja att ta sig igenom landets värsta kris i modern tid där landet nu tvingas ta konsekvenserna av en fastighetskris som kommer att ta flera år att lösa.  Och för Grekland är situationen ännu värre.

Eurokrisen lång ifrån över

Landet glider bara längre och längre ner i sin ekonomiska kris. Redan  i dag står det klart att landets skuldbörda är så stor att det inte finns någon chans att grekerna kan klara sig på egen hand vilket innebär övriga länder inom EU tvingas skriva ner sina fordringar eller att Grekland tvingas lämna euro-samarbetet. 

Så eurokrisen kommer att fortsätta att vara en följetong under lång tid framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet