Kommunen valde bort rostskydd

Uppdaterad
Publicerad

Dokument som Västnytt tagit fram visar att Fastighetskontoret tidigt var medvetna om att Vrångö hamn inte hade rostskyddats men ändå valde att inte göra det i efterhand.

2004 invigdes Vrångö hamn efter omfattande om- och tillbyggnader. Fastighetskontoret beställde jobbet, Gatubolaget höll i det, och byggföretaget Carlbergs gjorde det. Hamnen skulle hålla i minst 40 år. Men redan nu måste man göra om arbete för 25 miljoner kronor. En anledning – man hade inte rostskyddat..

Alla överens om att strunta i rostskydd

Vrångö

Ingen dokumentation har kommit fram, men vittnesuppgifter som Västnytt tagit fram säger att alla parter var överens om att strunta i rostskyddet för att spara 3,4 miljoner kronor.

Gatubolagets dåvarande representant säger dessutom till Västnytt att han och Carlbergs bara något år efter bygget lämnade in ett förslag om rostskydd i efterhand för mellan 4 och fem miljoner kronor till Fastighetskontoret. Men de fick inget svar.

-Just det förslaget har vi inte sett i dokumentationen, men det finns andra åtgärdsförslag som kommit fram kan vi konstatera när vi gått igenom alla handlingarna, säger Lena Lundblad avdelningschef Fastighetskontoret.

Utredning 2007

Ett av förslagen är dessutom Fastighetskontorets eget. Redan 2007 gjorde Fastighetskontoret själv en utredning, ”Vrångö, fiske- och gästhamn. Förslag till livstidsförlängande åtgärder”, och tog fram egna förslag om livstidsförlängande åtgärder, bl a en anodanläggning för 2,8 miljoner kronor, som skulle öka livslängden med mellan 30 och 50 år. Inte heller det här gjordes.

-Det är också något vi tittar på. Samtidigt kan man konstatera att det är många fler brister, säger Lena Lundblad .

Hon hävdar också att även om det rostskyddat i efterhand så hade de ändå fått bygga om hamnen idag. Däremot kan hon inte svara på om det kostat lika mycket.

-Det vet jag inte, säger Lena Lundblad.

Vem ska betala?

Så vid åtminstone några tillfällen har Fastighetskontoret valt att inte göra investeringar på mellan 2,8 till 5 miljoner kronor för att rostskydda hamnen – istället står man nu idag, med en nota på 25 miljoner, som man vill att Gatubolaget eller Carlbergs skall betala. Lena Lundblad var inte inblandad när hamnen byggdes eller när Fastighetskontoret gjorde sin egen utredning 2007. Däremot har hon nu i uppgift att städa i röran. Om det är så enkelt att det är snålheten som bedragit visheten i detta svårutredda byggfiasko vet hon ännu inte.

-Vi lägger ett pussel nu, säger Lena Lundblad på Fastighetskontoret.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrångö

Mer i ämnet