Skatteverket bestämde nyligen att lägga ner nio kontor. Nu vill kommunpolitiker ha besked om vilka spelregler som ska gälla för statliga jobb. Foto: TT

Kommunpolitiker kräver besked om statliga jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nio tunga kommunpolitiker vill ha besked om vilka spelregler som ska gälla för statliga jobb. På DN:s debattsida skriver de att regeringen ”förespråkar en decentralisering av myndigheterna medan myndigheterna själva centraliserar sig allt mer”.

Samtidigt vill politikerna att de statliga jobben ska spridas på ett strategiskt sätt över hela landet.

Som ett exempel tar politikerna upp Skatteverkets besked i mars om att nio kontor ska läggas ner. Enligt artikelförfattarna gör det att mer än 500 jobb försvinner från kommunerna de representerar.

”Motiveringarna är ologiska och verken bidrar till att skapa sämre förutsättningar för tillväxt på landsbygden”, skriver de nio kommunalråden på debattsidan.

Statliga jobb försvinner

”Gäller att ta tillvara på styrkor”

De menar att det nu gäller att styra om politiken så att de statliga jobben kommer ut i hela Sverige.

”Att våra mindre städer inte står för tillväxt stämmer inte. Sverige är ett långt land med olika förutsättningar, kompetenser och regionala styrkor. I norra Sverige bryts ny mark inom clean tech, kreativa och kulturella näringar. Ängelholm har av Svenskt Näringsliv i år rankats som åttonde bästa företagsklimat i Sverige.”

Kommunpolitikerna skriver att om Sverige ska kunna konkurrera mot omvärlden  så gäller det att ta till vara på alla styrkor som finns i våra näringar. De menar att att det är ”omöjligt att all spetskompetens i Sverige finns i Stockholm, Malmö och Göteborg.”

Kan slå mot integrationen

De hävdar dessutom att inte verka för en ökad decentralisering i Sverige skulle slå hårt mot flera strategiska mål i vårt land, bland annat integrationen.

”Att alla kommuner i landet ska vara med och ta ansvar för nyanlända och flyktingar är avgörande för att situationen ska vara hållbar. Om det kanske viktigaste instrumentet för en god integration – arbetstillfällen– förs bort från landets mindre kommuner och centraliseras till allt färre större städer minskar sannolikheten för goda integrationsinsatser.”

Som sista argument nämer de nio artikelförfattarna pengar. Enligt dem betalar staten varje år enorma hyror för sina verksamheter i de större städerna – och de hänvisar till en utredning av Ekonomistyrningsverket som visar att staten skulle spara 200 till 400 miljoner kronor om året om fler myndigheter flyttade utanför Stockholms tullar.

”Oroande trend”

”Att trenden nu, trots att landets regering säger något annat, går åt rakt motsatta hållet bör vara lika oroande för oss som bor i mindre städer som storstadsinvånarna. Att regering och stat blir överens om att hela landet ska ges förutsättningar att få bidra är det bästa för Sverige, skriver de.

Politikerna som står bakom debattartikeln:

  • Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande Mariestad
  • Lilly Bäcklund (S), kommunstyrelsens ordförande Lycksele och Region Västerbottens styrelse
  • Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande Värnamo
  • Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande Hudiksvall
  • Lars Nyander (M), kommunstyrelsens ordförande Ängelholm
  • Karl-Erik Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande Simrishamn
  • Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande Ludvika
  • Helena Proos (S), kommunstyrelsens ordförande Enköping
  • Henrik Tvärnö (S), kommunstyrelsens ordförande Vetlanda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statliga jobb försvinner

Mer i ämnet