Ikeas byrå Malm, med sex lådor. Foto: Privat/TT

Därför säljs Ikeas olycksbyrå fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Trots dödsolyckor och fortsatta incidenter där barn har fått byrån att välta menar Ikea att den olycksdrabbade möbeln ”Malm” följer alla säkerhetsregler.

– En möbel som kräver förankring i väggen är inte färdigmonterad utan väggfästen och får inte användas, skriver Felix Östman, presskontakt på Ikea.

En 58 kilo tung ”Malm”-byrå från Ikea välte utan förvarning när Anders Hallberg Alméns treåriga dotter drog ut lådorna i byrån. Hon klarade sig utan skador, men tidigare har tre barn i USA avlidit sedan möbeln vält. Möbeln återkallades då från den Nordamerikanska marknaden.

Anders Hallberg Almén vände sig till SVT:s konsumentredaktion Plus och undrade varför Ikea fortfarande väljer att sälja den kritiserade möbeln. Ikeas presskontakt Felix Östman svarar på redaktionens frågor via mejl.

Måste fästas i väggen

Är det inte frågan om ett konstruktionsfel om det är så här lätt att välta byrån?

”Vi förstår oron som uppstår, men en möbel som kräver förankring i väggen är inte färdigmonterad utan väggfästen och får inte användas. Att fästa byrån i väggen är en del av monteringen och framgår i monteringsanvisningarna. Man ska aldrig använda en byrå som inte är förankrad.”

Varför säljs byrån ”Malm” med sex lådor fortfarande i Sverige fastän ni tidigare har återkallat den i Nordamerika?

”Barn är enligt oss de viktigaste människorna i världen, därför uppfyller alla våra byråar alla lagar och regler här i Sverige, EU och resten av världen.

Den lokala återkallelsen i Nordamerika var ett resultat av en dialog mellan Ikea och lokala konsumentorganisationer. Återkallelsen baserades på den frivilliga ASTM-standarden som är en standard för försäljning av byråar i Nordamerika.”

Utlovade ny variant – samma modell säljs fortfarande

I samband med återkallandet 2016 meddelade Ikea att de skulle ta fram en säkrare variant för USA-marknaden, som skulle vara säker även utan att man fäster byrån i väggen.

Har ni tagit fram en ny variant, eller säljer ni samma byrå i dag som för två år sedan?

”Vi utvecklar ständigt vårt sortiment och tar fram nya innovationer, detta gäller även för våra byråar. Då alla möbler uppfyller de lagar och krav som finns är det samma byrå som säljs nu som då. Givetvis undersöker och investerar vi mycket pengar på vår produktutveckling.

Det jag kan säga är att om vi hittar en smart lösning som varken vi eller någon annan har, så kommer patentet vara öppet. Detta är en branschfråga och vi vill vara med och bidra.”

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.