Foto: SVT

Därför ökar priserna på djurförsäkringar

Uppdaterad
Publicerad

Ökningen av kostnader för försäkringspremier har varit extraordinär de senaste sju åren enligt försäkringsbolaget Agria, men än är smärtgränsen inte nådd.

Efter att ha få en prishöjning med 138 procent de senaste sex åren för sin hundförsäkring vände sig Kerstin Rydbeck till SVT:s konsumentredaktion Plus.

– De sista sju åren har stigningen varit extraordinär, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur Agria.

Ökade veterinärskostnader

Enligt Agria, som har nästan 60 procent av marknadsandelarna för djurförsäkringar i Sverige, så beror den kraftiga prisökningen på att deras produkter utvecklats de senaste åren. Bland annat har olika ersättningstak för diverse operationer försvunnit, veterinärvårdsbeloppet sänks inte längre när hunden blir äldre och beloppen för vad man får köpa veterinärvård för har höjts.

Samtidigt har kostnaderna för veterinärvård ökat under samma period.

– Då måste vår premie följa med, säger Patrik Olsson.

”Smärtgränsen inte nådd”

Svenskarnas utgifter för djurförsäkringar har stigit kraftigt de senaste åren: från cirka 1,5 miljarder år 2006 till 3,3 miljarder 2015, enligt den senaste tillgängliga statistiken från försäkringsbranschen. Men enligt Agria är det inte säkert att djurägarna har fått se slutet på prishöjningarna.

– Det finns absolut en smärtgräns men den är inte nådd än, säger Patrik Olsson till Plusredaktionen.

– Vi har fortfarande en tillväxt av antalet kunder. Fler och fler skaffar hundar och försäkringsgraden i Sverige är hög. Men vi är snart där och det är viktigt att vi försöker hålla nere premien.

I flera reportage granskar Plusredaktionen kostnaderna för djurägare. Se ”Plus granskar” i SVT Play.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.