Fem enkla tips för att göra nytta på resan

Uppdaterad
Publicerad

Vad kan du göra för att bli lite miljövänligare på resan? Vi frågade Jennie Olsson Qvist, miljövetare och van skräpplockare om hennes bästa tips.

Jennie Olsson Qvist har gjort det till en vana att plocka sopor och tänka miljövänligt på sina resor. Här är några av hennes bästa och enklaste tips som alla kan göra.

1. Prata med barnen och lär dem vikten av att inte skärpa ned i naturen. Barnen är vår framtid och de som kan komma att förändra vår tids beteende.

2. Ta reda på ditt eget skräp, och gärna andras om du har plats över i ryggsäcken.

3. Använd så lite plastemballage som möjligt. Matkassar och förpackade grönsaker är inte nödvändigt, köp istället det mesta som går på lösvikt eller ta med påsar som går att återanvända.

4. Använd inte hygienartiklar med mikroplast i, som tex tandkräm med ”rengörande mikrokristaller” eller liknande. Det samma gäller skrubbkrämer. Det finns väldigt bra naturliga alternativ som istället för plastpartiklar innehåller till exempel kärnor från hallon eller salt.

5. Köp tops i papper istället för i plast. När jag var barn fanns det inte tops av plast, då var alla i papper.

LÄS MER: Jennie, 27, städar på semestern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.